Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiestön yhtiöittäminen voi tasata kilpailuoloja

Ennen ehdotuksen torjumista kannattaa kuitenkin esimerkiksi katsoa, voidaanko käyttömaksuja määrätä myös ulkomaalaisille Suomen teiden käyttäjille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) on esittänyt Suomen tiestön yhtiöittämistä. Ehdotus on herättänyt paljon osin alatyylistä kritiikkiä, jossa ytimenä on epäluulo kaikkea uutta ja outoa kohtaan. Lisämausteena on ollut herravihaa.

Ennen ehdotuksen torjumista kannattaa kuitenkin esimerkiksi katsoa, voidaanko käyttömaksuja määrätä myös ulkomaalaisille Suomen teiden käyttäjille ja tasata näin kilpailuolosuhteita kuljetuksissa suomalaisten ja ulkomaisten kuljetusfirmojen välillä.

Selvää lienee, ettei ulkomailta tulleille teiden käyttäjille voi määrätä veroja. Maksuja sen sijaan voisi määrätä, jos eduskunta näin lakiin kirjoittaa.

Nykyinen tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuminen EU:ssa rajojen yli suosii aina ulkomaalaisia kuljetusfirmoja, koska ne eivät osallistu tiestön ylläpitoon millään veroilla tai maksuilla, kun taas suomalaiset osallistuvat. Suomalaisilla kuljetusliikkeillä on sama etu muissa EU-maissa. Erityisesti Eta- maiden ulkopuolelta tulevilla autoilla on kuitenkin etu puolellaan.

Jos maksuja peritään, niiden ei tarvitse olla suorassa suhteessa ajettuihin kilometreihin. Emmehän maksa esimerkiksi puhelimen käytöstä kotimaassa ja ulkomailla samaa hintaa. Itse asiassa järjestelmä, jossa tien käyttömaksu on suoraan riippuvainen kilometreistä, on aivan turha: lähes sama tulos saadaan säätämällä polttoaineveroa.

Liioin ei kannata kokonaan torjua paikannukseen perustuvaa ajotiedon keruuta.

Nykyisin tutkitaan tekniikoita, joissa tietoa käsitellään suoraan salatussa muodossa ja vasta lopputulos voidaan avata. Jos halutaan tarkka, yksityisyyttä suojaava järjestelmä, sellaista voisi ainakin tutkia. On kaikki syy luottaa, että ratkaisu löytyy.

Vuonna 2018 voidaan aloittaa jollakin yksinkertaisemmalla järjestelmällä ja tähdätä vaikkapa siihen, että vuodesta 2020 lähtien alettaisiin siirtyä tarkempaan käytön ja maksujen vastaavuuteen pystyvään järjestelmään.

Jos järjestelmä saadaan Suomessa käyttöön, siitä voi avautua vientimahdollisuuksia. Järjestelmä antaa mahdollisuuden kerätä valtavasti tietoa teiden käytöstä. Tietoa voidaan hyödyntää tiestön kehittämisessä. Tämä ei riipu käyttäjästä, joten yksityisyys ei ole vaarassa.

Raimo Kantola

tietoverkkotekniikan professori Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat