Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhyiden psykoterapioiden saanti ja rahoitus turvattava

Kelan kuntoutuspsykoterapian käytön kasvu viime vuosina heijastaa osaltaan sitä, että pitkillä kuntoutuspsykoterapioilla paikataan lyhyiden psykoterapioiden tarvetta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on keskusteltu psykoterapiasta Suomessa. Psykoterapia on vaikuttava hoito- ja kuntoutusmuoto useisiin mielenterveyden häiriöihin. Nykyisin lyhyitä psykoterapioita on saatavana riittämättömästi. Asiaan on kiinnitetty huomiota jopa syksyn 2014 eläkeneuvotteluissa.

Nykyjärjestelmässä hoidolliset psykoterapiat kuuluvat terveydenhuollon järjestämisvastuulle. Kelan kuntoutuksen rooli on täydentävä.

Kela on tukenut psykoterapiaa aiemmin harkinnanvaraisina kuntoutuspsykoterapioina sekä osana vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Koska lyhyitä psykoterapioita on ollut riittämättömästi saatavana, paine Kelan kuntoutuspsykoterapiaan kasvoi ja se tehtiin lakisääteiseksi vuonna 2011. Korvauksia on edelleen tarkastettu vuoden 2016 alusta.

Kelan kuntoutuspsykoterapian käytön kasvu viime vuosina heijastaa osaltaan sitä, että pitkillä kuntoutuspsykoterapioilla paikataan lyhyiden psykoterapioiden tarvetta, ja siitä on muodostunut keskeinen reitti psykoterapiaan Suomessa. Vuonna 2014 yli 25 000 ihmistä ja vuonna 2015 yli 27 000 ihmistä sai Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Korvaukset olivat 37,7 miljoonaa euroa vuonna 2014 ja 39,8 miljoonaa euroa vuonna 2015.

Asiantuntijayhteistyö ja tutkimus- ja tilastotieto eri tavoin järjestetystä ja toteutetusta psykoterapiasta on tarpeen resurssien tarkoituksenmukaisen käytön varmistamiseksi. 1–3 vuoden kuntoutuspsykoterapia on tarkoituksenmukainen, jos lyhempi asianmukainen hoito ei ole ollut riittävä tavoitteiden saavuttamiseksi. Lyhyiden psykoterapioiden saatavuuden parantaminen on psykoterapiajärjestelmän kehittämisessä keskeistä. Sote-uudistuksessa on turvattava sekä psykoterapian saanti että rahoitus.

Tanja Laukkala

psykiatrian erikoislääkäri, asiantuntijalääkäri

Annamari Tuulio-Henriksson

tutkimusprofessori

Eija Lehtinen

suunnittelija

Ilona Autti-Rämö

johtava ylilääkäri

Mikko Toivanen

osaamiskeskuksen päällikkö

työ- ja toimintakykyetuudet, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat