Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämän joustot eivät saa johtaa hyväksikäyttöön

Voiko työnäytteestä muodostua keino, jolla jälkikäteen ”laillistetaan” työntekijän hyväksikäyttö?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus pohtii parhaillaan toimia työllisyyden parantamiseksi. Esityksiin kuuluvat esimerkiksi työnäytepalvelu, jossa työntekijä voisi olla töissä 3–4 kuukautta palkatta ja ilman työsopimusta, sekä paikallisen sopimisen lisääminen.

Toimenpiteiden on tarkoitus lisätä työllisyyttä ja kilpailukykyä, mutta on tunnistettava, että niihin liittyy myös riskejä.

Rikosuhripäivystyksessä olemme kohdanneet ulkomaalaisia, jotka ovat tehneet jo nyt palkatta työtä siinä käsityksessä, että palkatonta jaksoa seuraa oikea työsuhde.

”Harjoittelujakso” on kuitenkin katkaistu, vaikka työpanokseen oltaisiin tyytyväisiä. Vaarana on, että heikossa asemassa olevia hyväksikäytetään ketjuttamalla palkattomia jaksoja ilman tarkoitustakaan tarjota varsinaista työsuhdetta. Voiko työnäytteestä muodostua keino, jolla jälkikäteen ”laillistetaan” työntekijän hyväksikäyttö?

Tällaisissa tapauksissa esimerkiksi turvapaikanhakijat ja paperittomuuden uhan alla olevat ihmiset ovat erityisen helposti käytettävissä hyväksi. Heillä voi olla epätoivoinen tarve saada työtä Suomessa, eivätkä he useimmiten tunne suomalaisen työelämän sääntöjä.

Lievempien työrikosten lisäksi Suomessa esiintyy myös työperäistä ihmiskauppaa, jossa uhrina on yleensä ulkomaalainen työntekijä. Suomessa – toisin kuin useimmissa muissa maissa – on tunnistettu työperäistä ihmiskauppaa enemmän kuin seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää ihmiskauppaa.

Viime vuosina työperäisestä ihmiskaupasta on annettu aiempaa enemmän tuomioita. Tämän on tulkittu johtuvan muun muassa aktiivisesta työsuojelusta, poliisin lisääntyneestä kyvystä tunnistaa työvoiman hyväksikäyttöä sekä siitä, että työolosuhteille ja -ehdoille on säädetty selkeät vähimmäisvaatimukset.

Tunnistamisessa on kuitenkin edelleen paljon tehtävää, koska läheskään kaikkia ihmiskaupan tai muun työvoiman hyväksikäytön uhreja ei tunnisteta eivätkä uhrit usein itse uskalla hakea apua.

Työelämän joustavoittaminen voi parhaimmillaan auttaa myös ulkomaalaisia työntekijöitä pääsemään työmarkkinoille. On kuitenkin varmistettava, etteivät ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö ja siihen liittyvä ihmiskauppa helpotu eikä uhrien tunnistaminen vaikeudu uudistusten seurauksena.

Valmistelussa on tarkistettava, ettei lainsäädäntö tulevaisuudessakaan mahdollista työntekijöiden systemaattista hyväksikäyttöä eikä työskentelyä epäinhimillisin työehdoin.

Hyväksikäyttöä tulee ehkäistä turvaamalla työsuojelun resurssit, parantamalla ulkomaalaisten työntekijöiden tiedonsaantia omista oikeuksistaan Suomessa sekä selkiyttämällä hyväksikäytön uhrien tunnistamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja alan toimijoiden yhteistyötä.

Pia Marttila

ihmiskaupan uhrien auttamistyön koordinaattori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat