Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soten tavoitteet uhkaavat unohtua

Yhtiöittäminen ei ole sote-uudistuksen tavoitteita ajatellen paras ratkaisu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen linjauksien mukaan sote- ja aluehallintouudistuksessa säädetään yhtiöittämisvelvoite Euroopan unionin valtiontukilainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Se koskisi kaikkea maakunnassa markkinoilla tapahtuvaa toimintaa. Näin toimijat olisivat hallituksen mielestä samalla viivalla toistensa kanssa. Linjaus on ajamassa sote-uudistusta väärille raiteille, mikä on hyvin vakava asia.

Oikeusoppineiden mukaan sosiaali- ja terveyspalveluja ei ole pakko yhtiöittää. Olen siitä samaa mieltä.

Yksi perustelu on se, että sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen perustuu lakeihin. Yhtiöittämisen sijaan palveluja voidaan siis toteuttaa monituottajamallilla kuten nyt.

Yksityiset palvelujen tuottajat haluaisivat varmaan nykytilanteeseen muutosta, koska heidän verotuksellinen asemansa on erilainen kuin kunnilla tai kuntayhtymillä.

On kuitenkin mietittävä, mikä on viisainta.

Verotuksellisen aseman muuttaminen nostaisi hintoja. Sen ottaminen huomioon on tarpeen, koska maamme hallitus on linjannut, että sote-uudistuksella pitää saada aikaiseksi säästöjä. Jos sote-palvelut siirtyvät ”yhtiöittämismaailmaan”, haaveet säästöistä voi jättää jo nyt.

On myös syytä kyseenalaistaa eri toimijoiden saaminen samalle viivalle. Se ei ole mahdollista, koska kuntatoimijat eivät toimi voittoa tavoitellen, kuten yksityiset palvelujen tuottajat. Kunnissa ei siis toteuteta sosiaali- ja terveyspalveluja kilpailumielessä, vaan kunnat hoitavat niille kuuluvia velvoitteita. Kilpailun ottaminen mukaan keskusteluihin on siis hyvin kyseenalaista.

On aika palauttaa sote-keskustelu takaisin sille aikoinaan asetettuihin tärkeisiin tavoitteisiin ja lopettaa yhtiöittämisvouhotus, koska yhtiöittäminen ei ole kokonaisuutta ajatellen paras ratkaisu.

Ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen sekä kustannuksien hillintä ovat tärkeitä tavoitteita, mutta tällä menolla muun muassa hyvinvointi- ja terveyserojen kaventumiseen liittyvä tavoite on jäämässä yhtiöittämiskeskustelun jalkoihin. Se olisi kansanterveyden kannalta erittäin vakavaa.

Johanna Värmälä

sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja (sd)

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat