Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistokampuksen lakkautuspäätös ajaa Savonlinnan ahdinkoon

Kampuksen lakkauttamisella on mittavat alue- ja kansantaloudelliset vaikutukset.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Itä-Suomen yliopiston hallitus on päättänyt lakkauttaa Savonlinnan kampuksen. Vuodesta 1952 toiminut opettajankoulutus siirretään Joensuuhun syksyllä 2018. Lakkautuspäätös on otettu maakunnassa tyrmistyneinä vastaan.

Kampuksen lakkauttamisella on mittavat alue- ja kansantaloudelliset vaikutukset. Välittömät kokonaistaloudelliset kustannukset kaupunki on arvioinut 130 miljoonaksi euroksi. Lisäksi tulevat satojen miljoonien negatiiviset kerrannaisvaikutukset aluetalouteen, verotuloihin, elinkeinoille, asuntomarkkinoille ja kulttuurielämälle oopperajuhlineen.

Lakkautuspäätöksen taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset ovat järkyttäviä. Opetus- ja kulttuuriministeriö pitää päätöstä yliopiston autonomiaan kuuluvana ja yliopistolain mukaisena. Maakunnassa on ihmetelty, miten näin suuria päätöksiä voidaan tehdä ilman laajaa yhteiskunnallisten vaikutusten arviointia ja suunnittelua etukäteen.

Merkittäviä rahallisia säästöjä ei kampuksen lakkauttamisesta synny, sillä Joensuuhun on panostettava lisäresursseja. Epäoikeudenmukaiseksi koetun päätöksen kaikkia asiaperusteita ei ole julkistettu. Se tiedetään, että kampuksen positiivinen tuloskehitys jätettiin huomiotta.

Etelä-Savon tiedeseura on huolestunut akateemisen tutkimus- ja koulutusperinteen katkeamisesta alueella. Opettajankoulutus koko laajassa Itä-Suomessa ollaan riskialttiisti keskittämässä yhdelle paikkakunnalle.

Savonlinnan yliopistokampus on ollut innovatiivinen ja ketterä edelläkävijä monilla aloilla. Taito- ja taideaineisiin profiloitunut opettajankoulutus on hoidettu kustannustehokkaasti ja laadukkaasti. Savonlinnan normaalikoulussa on tehty jo digiloikka, kun muualla sitä vasta aloitellaan.

Miten eduskunta ja valtioneuvosto aikovat vastata Savonlinnan kaupungin ja Etelä-Savon maakunnan kohtaamaan katastrofaaliseen rakennemuutokseen? Onko Savonlinnan yliopistokampus vielä pelastettavissa?

Yliopistojen rakenteellinen uudistaminen tulisi Suomessa hoitaa hallitusti ja suunnitelmallisesti. Olisiko yliopistolakia syytä pikaisesti tarkistaa vaikutusten arvioinnin osalta?

Jorma Enkenberg

puheenjohtaja, emeritus professori

Mervi Hiltunen

tutkija

Markku Kankkunen

sivistystoimenjohtaja

Etelä-Savon tiedeseura ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat