Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneverkkohankkeessa etsitään ratkaisuja tulevaisuutta varten

Valtionyhtiön toiminnan reunaehdoista säädettäisiin lailla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juhani Korpela ja Markku Helin kyseenalaistivat liikenneverkon kehittämishankkeen yhteiskunnallisia tavoitteita (HS Mielipide 21.4.). He antoivat ymmärtää, että nykyisin tierahat kerätään kansalaisilta veroina maksukyvyn mukaisesti.

Nykyisissä liikenteen veroissa huomioidaan kansalaisten maksukyky vain vähäisissä määrin, jos ollenkaan. Esimerkiksi polttoainevero on kaikille sama. Toisaalta vahoista autoista kannetaan yleensä suurempaa ajoneuvoveroa kuin uusista, jolloin suurempi kustannusrasitus kohdistuu vähävaraisiin autoilijoihin.

Se, että osa nykyisistä veroista ja maksuista korvattaisiin käyttöön perustuvalla asiakasmaksulla, ei automaattisesti tarkoita nykyistä suurempaa kustannusrasitusta vähävaraisille. Asiakasmaksuihin perustuva järjestelmä mahdollistaisi myös sen, että yhteiskunta voisi halutessaan tukea tiettyjä käyttäjäryhmiä esimerkiksi palveluseteleillä. Tällaiset arvovalinnat olisivat vastedeskin poliittisen päätöksenteon piirissä.

Selvitettävässä mallissa tavoitteena ei ole poistaa kaikkia liikenteen maksuja ja veroja. Jäljelle jäävät verot kerättäisiin valtion budjettiin muihin hyödylliseksi katsottuihin tarkoituksiin. Niiden käytöstä päättäisi eduskunta aivan kuten nytkin. Valtionyhtiön keräämien asiakasmaksujen avulla voitaisiin kuitenkin varmistaa, että myös liikenneverkon pitkäjänteiseen ylläpitoon ja kehittämiseen on riittävä rahoitus.

Valtionyhtiön toiminnan reunaehdoista säädettäisiin lailla. Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, mikä takaisi vasteeskin yhteiskunnallisten tavoitteiden toteutumisen liikenneverkon kehittämisessä. Yhtiön toimintaa ohjattaisiin myös omistajaohjauksen keinoin.

Markku Helin kysyi myös, onko ministeriön lopullisena tavoitteena liikenneverkon yksityistäminen. Selvitettävänä on malli, jossa valtion liikenneverkkoyhtiö operoisi toiminnastaan saamillaan tuloilla. Yhtiömuoto mahdollistaisi myös ulkopuolisten, kuten työeläkeyhtiöiden, osallistumisen yhtiön rahoittamiseen. Tämä ei edellytä liikenneverkon yksityistämistä, eikä se ole hankkeen tavoitteena.

Liikenneverkkohankkeessa on nyt aloitettu selvitystyö ja avoin keskustelu, jotta tulevaisuudessa voidaan tehdä oikeita ratkaisuja.

Juhapekka Ristola

osastopäällikkö, ylijohtaja

konserniohjausosasto, liikenne- ja viestintäministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat