Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa

Vieraannuttaja on usein taitava manipuloija, joka saa viranomaiset uskomaan valheisiin ja jopa harhaisiin toista vanhempaa koskeviin mielikuviin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yksi hallituksen kärkihankkeista on lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Tavoitteena on nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut. Huoltoriitoihin kehitetty asiantuntija-avusteinen sovittelu oli askel oikeaan suuntaan. Palvelu ei kuitenkaan varsinaisesti toimi ennaltaehkäisevästi tilanteissa, joissa valta on vain toisella vanhemmalla.

Huoltokiusaaminen ja vieraannuttaminen ovat vallankäyttöä. Huoltokiusaaja pyrkii lapsen kautta alistamaan toista vanhempaa ja mitätöimään tämän vanhemmuutta. Vieraannuttaja pyrkii eri tavoin lapseen vaikuttamalla tuhoamaan lapsen ja vanhemman suhteen osittain tai kokonaan.

Ilmiö ei ole vain suomalainen. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään maanantaina.

Vieraannuttaja on usein taitava manipuloija, joka saa viranomaiset uskomaan valheisiin ja jopa harhaisiin toista vanhempaa koskeviin mielikuviin.

Koska vieraannuttaminen on lähes tuntematonta viranomaiselle, sen käsittelyyn ei ole kehitetty toimivia tapoja. Pahimmillaan viranomainen voi osallistua huoltokiusaamiseen ja vieraannuttamiseen kieltämällä ongelman hoidon kuulumisen itselleen, passiivisuudella tai menemällä valtaa käyttävän vanhemman puolelle.

Näennäisesti voidaan puhua lapsen edusta, mutta todellisuudessa mennään siitä, missä aita on matalin. Vallankäytön kohteeksi joutuvalle vanhemmalle tästä seuraa vuosia kestävä painajainen. Lapsi joutuu valintatilanteeseen, jonka hän ratkaisee sen mukaan, mikä on hänelle turvallisinta: hylkäämällä vanhemman, koska toinen haluaa niin.

Lapsi omaksuu vieraannuttajan ajatukset, tavat ja arvot sekä liittoutuu tämän kanssa pelosta. Lapselle aiheutuvat vahingot riippuvat vieraannuttamisen voimakkuudesta sekä lapsen persoonallisuudesta ja iästä.

Oireita ovat yleinen ahdistuneisuus ja aggressio toista vanhempaa kohtaan, masennus, itsetuhoiset ajatukset, oppimishäiriöt, itsenäistymisen ja sosiaalisten kontaktien solmimisen vaikeudet, somaattiset oireet ja painajaiset. Tämän seurauksena lapsi voi tarvita terapiaa koko elämänsä ajan tai jäädä kokonaan opiskelu- ja työelämän ulkopuolelle.

Meillä ei ole viranomaista, jolle kuuluisi vieraannuttamiseen puuttuminen. Sosiaaliviranomainen toteaa ongelman kuuluvan vanhemmille. Oikeusviranomainen tukeutuu päätöksissään vakiintuneisiin oloihin, koska sosiaaliviranomainen ei ole selvittänyt, onko kyseessä vieraannuttaminen.

Arviolta yli tuhat lasta vuodessa on vaarassa menettää toisen vanhempansa, koska vieraannuttamista ei tunnisteta lapseen kohdistuvaksi henkiseksi väkivallaksi.

Nykyinen laki ja käytännöt eivät turvaa lapsen etua. Erolapsen edun vastainen toiminta ja sen seuraamukset on määriteltävä selvästi. Nyt todellinen valta on vanhemmalla, joka ei välitä. Eikö vallan tulisi olla sillä, joka välittää lapsen edusta?

Pauli Tossavainen

hallituksen puheenjohtaja, Isät lasten asialla ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat