Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen rahapelijärjestelmä on vanhentunut

Onko Suomella vielä varaa ylläpitää vanhoja rakenteita niiden itsensä vuoksi?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Antti Myllymaa esitti (HS Vieraskynä 11.4.) näkemyksensä Suomen rahapelijärjestelmän suunnasta liberalisoituvilla sisämarkkinoilla. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg korosti vastauksessaan (HS Mielipide 14.4.) yksinoikeusjärjestelmän turvaamisen tärkeyttä rahapeliyhtiöiden yhdistämisellä. Nerg on oikeassa katsoessaan yksinoikeusjärjestelmän olevan tehokas tapa rajoittaa rahapelaamista ja sen aiheuttamia haittoja.

Yksinoikeusjärjestelmästämme huolimatta kansalliset rahapeliyhtiöt kuitenkin käytännössä kilpailevat aktiivisesti ulkomaisten rahapeliyhtiöiden kanssa. Nykyjärjestelmässä ei toteudu kilpailun kitkemisen tavoite eli pyrkimys pelihaittojen minimointiin, koska valvova viranomainen on kykenemätön puuttumaan ulkomaisten rahapeliyhtiöiden toimintaan. Toisaalta monopoliyhtiöiden aggressiivinen markkinointi katsotaan perustelluksi asiakasvirran suuntaamiseksi näiden piiriin.

Monopoliyhtiöt tekevät nyt ennätystuloksia. Tilanne on räikeästi ristiriidassa monopoliyhtiöiden olemassaolon mahdollistavan rahapelilainsäädännön ja EU-oikeuden tavoitteiden kanssa. Valittu järjestelmä ei kykene toteuttamaan tarkoitustaan digitaalisessa ympäristössä, oli yhtiöitä yksi tai kolme.

Nykyjärjestelmän tekohengitys on paradoksi, joka edistää vain vanhentunutta järjestelmää itseään. Kuten Myllymaa ehdotti, lisenssijärjestelmä olisi yksi vaihtoehtoisista malleista. Tuomalla ulkomaiset toimijat Suomen järjestelmän piiriin ja valvovan viranomaisen alaisuuteen kyettäisiin rakentamaan toimiva ja moderni, tavoitteensa saavuttava kuluttajakeskeinen rahapelijärjestelmä, joka houkuttelisi Suomeen ulkomaille valuvaa osaamista ja kaivattuja investointeja.

Tämä avaisi suuret vientimarkkinat myös valtionyhtiöille ja suomalaiselle peliosaamiselle, jonka kehittymistä nykyjärjestelmä rajoittaa. Tällöin myös kansallisten rahapeliyhtiöiden yhdistymisestä olisi merkittävästi hyötyä. Onko Suomella vielä varaa ylläpitää vanhoja rakenteita niiden itsensä vuoksi?

Johannes Kuosmanen

LL.M., EU:n sisämarkkinoihin erikoistunut asiantuntija

Helsinki /Maastricht

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat