Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä on Uudenmaan maakuntahistoria?

Olisi jo aika kirjoittaa ja kuvata maakunnallinen historiamme kokonaisuudeksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaikki muut Suomen maakunnat ovat tietääkseni saaneet aikaan maakuntahistorian mutta ei Uusimaa. Täällä yksittäiset kunnat, kaikki kaksikymmentäkuusi, ovat pitäneet kunnia-asiana menneisyyteensä koostamista pitäjähistorioiksi. Uusmaalaisella maakunnallisella tasolla sellaista historiahenkeä ei ole ollut.

Uudeltamaalta puuttuu maakunta-ajattelu: ylpeys olla ja asua täällä. Maakuntahenki ei kuitenkaan ole henkimaailman asia, vaan sitä tarvitaan käytännössä. Yhä useampia asioita pitäisi sekä tulevan maakuntauudistuksen että sote-hallinnon aikana toteuttaa yhdessä, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Uudenmaan 1,6 miljoonaa asukasta tietävät kuitenkin hyvin vähän toistensa asioista ja taustoista. Useimmat ovat muualta muuttaneita, eikä heillä ole nykyisen asuinseutunsa historiasta juuri minkäänlaista käsitystä.

Uusmaalaisten mieltä hallitsee pakonomaisesti pelkkä nykyaika. Näin on monien mielestä varmaan hyvä. Itse ajattelen, että historian tuntemus ja menneisyyden liittäminen tähän päivään ovat keskeisiä lähtökohtia menestymiselle digiajan elämässä. Historia on käytännönläheistä tietoa siitä, mitä ja miten on ennen ollut ja mitä se vaikuttaa tulevaisuuteemme.

Kyse ei ole siitä, etteikö Uudellamaalla olisi historiaa. Alueella on jännittävää historiaa lähes tuhannen vuoden ajalta. Vauhdikkainta meno on ollut 1800-luvun loppupuolelta näihin päiviin saakka – historiaa syntyy täällä joka päivä. Etäistä menneisyyttä on Uudenmaan asuttaminen 1200-luvulta lähtien; ruotsalaisasutuksen tulo, vaikutus ja sulautuminen olemassa olevaan. Mitä oli rannikon ja Hämeen linnan välissä? Oliko mitään?

Uusimaa maakuntana mainitaan ensimmäisen kerran 1300-luvun puolivälissä. Nykyisin eri puolilla Uuttamaata toteutetaan arkeologisia kaivauksia. Nähdäkseni löydöt tulkintoineen jäävät paljossa vain paikallisen tietämyksen piiriin. Kuka kokoaa ja koska ne yhteen? Ovathan ne kaikkien uusmaalaisten historiaa. Juomamme maito voi yhä tulla Uudeltamaalta, mutta sillä ei ole historiaa.

Uusimaa ei ole vain Helsinki täydennettynä Espoolla ja Vantaalla. Täällä on neljä seutukuntaa: Helsingin, Raaseporin, Porvoon ja Loviisan. Meillä on pääkaupunkiseutu, Länsi-Uusimaa, Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa ja on pohjoinenkin Uusimaa. Kaikkine suurkaupunkiseudun ongelminemme olemme joka päivä kiedotut yhteen.

Olisi jo aika kirjoittaa ja kuvata maakunnallinen historiamme kokonaisuudeksi. Kyseessä on ilman muuta suuri, monivaiheinen ja rahaa vaativa hanke. Tähänkö Suomen rikkain alue ei pysty, kun vastaavaan pystyvät paljon köyhemmät maakunnat? Talvella ei tarkene, kesällä ei kerkiä? Lopulta kyse taitaa olla uusmaalaisten historiattomuudesta. Sääli, hävettävää.

Mitä tekevät Uudenmaan liitto ja Uudenmaan (kulttuuri)rahasto? Entä elinkeinoelämä, Helsingin yliopisto ja alueemme lukuisat tutkijat? Olenko väärässä, jos arvelen, ettei Uusimaa kykene tulevaisuudessakaan hoitamaan asiaa?

Jyrki Haikonen

valtiotieteiden maisteri, entinen päätoimittaja

Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat