Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ei käytetä olemassa olevia raiteita?

Suomi on moninkertaisesti vauraampi kuin 1970-luvulla, mutta junayhteydet ovat heikompia kuin aikoihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rantaradan junaliikenteestä ovat kirjoittaneet niin matkustajat kuin VR (HS Mielipide 7.4., 17.4. ja 19.4.).

Kuljin 1970-luvulla Vantaan ja Inkoon väliä kätevästi junalla. Kiskobussi eli niin sanottu Lättähattu pysähtyi Siuntion jälkeen Inkoon kunnan alueella viidellä asemalla tai seisakkeella: Päivölä, Tyris, Rödbrott, Tähtelä ja Inkoo. Seisakkeella pääsi poistumaan junasta kertomalla siitä etukäteen konduktöörille. Pysähdyspaikat sijaitsivat kylissä asutuksen keskellä, joten sen kummempaa liityntäliikennettä ei tarvittu.

Junarata kulkee edelleen kilometrin päässä vapaa-ajanasunnostamme, mutta Päivölän asema-alue on muuttunut hevoshaaksi, kun rataa oiottiin sen kohdalla junan nopeuden lisäämiseksi.

Raideliikennettä kaavaillaan pääkaupunkiseudulle lisää. Miksei lähialueiden jo olemassa olevia raiteita hyödynnetä ja anneta ihmisille vaihtoehtoa autoliikenteelle?

Inkoossa ja Siuntiossa asuvien työmatkat suuntautuvat suureksi osaksi pääkaupunkiseudulle, ja valtion tulisi kyetä tarjoamaan junayhteydet lähialueelle. VR:n Maisa Romanaisen mainitsemat liityntäbussit eivät aja kylien kautta vaan suorinta tietä, joten niistä ei ole asukkaille paljon iloa. Päästäkseen bussille täytyy joka tapauksessa ottaa auto alle.

Suomi on moninkertaisesti vauraampi kuin 1970-luvulla, mutta junayhteydet ovat rantaradan lisäksi muuallakin Suomessa heikompia kuin aikoihin. Autoilusta aiheutuva melu saastuttaa ympäristöämme yhä enemmän, emmekä me kansalaiset näytä voivan asialle mitään. Onko junalla maalle pääsy vain nostalginen haave? Pitääkö inkoolaisten muuttaa joukolla Turkuun päästäkseen junalla töihin?

Marja-Leena Lehikoinen

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat