Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma tulee sitoa tieteelliseen arviointiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma on hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteet ovat kunnianhimoisia mutta nojaavat laveisiin tavoitteiden ilmaisuihin. Ohjelmalle ei ole luotu tieteellistä seurantaa ja arviointia.

Jotta ohjelmalla olisi todellinen vaikutus, sen tulisi hyödyntää tieteellisesti perusteltuja interventioita. Sen vaikutusten arviointiin tarvitaan tieteellinen seuranta, jollaiseen muutosohjelman rahoitus on nyt riittämätön.

Muutosohjelman tavoitteena ovat lapsi- ja perhelähtöisemmät, vaikuttavammat ja kustannustehokkaammat palvelut, peruspalvelujen vahvistaminen, ennaltaehkäisy ja muun muassa lasten huostaanottojen vähentäminen. Lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin vaikuttavat kuitenkin muutkin päätökset kuin ne, joilla päätetään parantaa asioita.

Törmäämme samaan ilmiöön kuin 1990-luvun lamassa, jossa valtiontalouden heikkoa tilaa korjattiin kuntatalouden kautta. Tuolloin suurimmat markkamääräiset säästöt kohdistuivat varhaiskasvatukseen ja suurimmat prosentuaaliset säästöt lastensuojeluun.

Prosessin seurauksena lastensuojelun avohuollon piirissä olevien lasten määrä kasvoi ja kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä lähti nousuun. Nousu jatkui koko seuraavan vuosikymmenen. Yhteiskunnallinen huoli kohdistui erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyteen ja mielenterveyspalvelujen riittämättömyyteen.

Nyt säästöt kohdistuvat jälleen lapsiin, tällä kertaa myös tutkimuksen ja opetuksen säästöinä. Muutosohjelma tavoittelee perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten koulutussisältöjen uudistamista. Samanaikaisesti yliopistoihin kohdistetut säästöt heikentävät lasten ja nuorten mielenterveyden tutkimusta ja opetusta.

Jo yli vuosikymmenen ajan valtio on ohjannut lasten ja nuorten palveluiden kehittämistyötä hajautetulla mallilla, erilaisilla alueellisilla kehittämishankkeilla Kaste-ohjelman puitteissa. Hankkeet ovat olleet tavoitteellisia, mutta niiden arviointi on ollut vähäistä, hankekohtaista ja epätieteellistä.

Jotta hallituksen muutosohjelma voi onnistua tavoitteessaan uudistaa lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten koulutussisältöjä ja työvälineitä muutosta tukeviksi, nyt tulisi panostaa palveluiden pitkäjänteiseen kehittämiseen ja toiminnan vaikutusten systemaattiseen arviointiin. Kattavien viranomaisrekisteriemme ansiosta se olisi mahdollista jopa väestötasolla.

Koska hyvä mielenterveys on yksilöiden ja yhteiskunnan keskeinen voimavara, tarvitsemme nyt strategian, jolla on todellista vaikutusta.

Matti Kaivosoja

ylilääkäri, Keski-Pohjanmaan keskussairaala

kliininen opettaja, Turun yliopisto, lastenpsykiatria

Andre Sourander

professori, ylilääkäri

Turun yliopisto ja Tyks, lastenpsykiatria

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat