Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolison pienet säästöt huomioitiin toimeentulotuessa

On huolestuttavaa, että köyhimmät ihmiset nähdään vain numeroina ja laskelmina, eikä heidän todellista tilannettaan edes arvioida.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirjoitan tämän mielipidekirjoituksen toisen henkilön pyynnöstä ja puolesta.

Hän sairastui vakavasti ja joutui sairaalahoitoon ja kuntoutukseen. Tästä koitui mittavia lääkemenoja ja kuljetuskuluja. Kyseinen eläkkeellä oleva ihminen joutui turvautumaan toimeentulotukeen selvitäkseen pakollisista terveydenhuollon menoista.

Toimeentulotukipäätös oli yllättävä: takuueläkettä saavan monisairaan puolison pienet säästöt, noin 1 000 euroa, oli huomioitu kokonaisuudessaan tuloksi toimeentulotukilaskelmassa, jopa kahteen kertaan. Sairaanhoidon menot oli jaettu kahdelle eri kuukaudelle, vaikka kulut olivat syntyneet saman kuukauden aikana. Säästöt oli tehty pienestä eläkkeestä sekä takuueläkkeestä senttejä venyttämällä.

Toimeentulotukilain 12. pykälässä todetaan, ettei toimeentulotuessa tule huomioida ”muita varoja, joiden katsotaan olevan tarpeen jatkuvan toimeentulon turvaamiseksi”.

Toimeentulotuen asiakkaan onneksi valitus toi lopulta oikaisun tilanteeseen.

Kaikilla ei ole voimavaroja ja osaamista sekä läheisiä, jotka auttavat oikaisuvaatimusten tekemisessä.

Pidän itse huolestuttavana kehitystä, jossa köyhimmät nähdään vain numeroina ja laskelmina, eikä ihmisten todellista tilannetta edes arvioida.

Moni toimeentulotuen asiakas haluaisi saada ajan sosiaalityöntekijälle selvittääkseen tilannettaan, mutta aikoja ei aina anneta. Tämä johtaa siihen, ettei asiakas välttämättä osaa kirjallisesti selvittää tilannettaan eikä täyttää toimeentulotukihakemusta oikein.

Monet toimeentulotuen asiakkaat ja heidän läheisensä eivät tunne toimeentulotukilain sisältöä. Monet eivät myöskään tiedä, että terveydenhuollon menot tulee huomioida toimeentulotuessa menoina. Tästä syystä he jättävät usein vastaanottamasta tarvitsemaansa hoitoa tai jättävät hakematta heille määrättyjä lääkkeitä.

Sirpa Pursiainen

yhteiskuntatieteiden maisteri

sosiaali- ja terveydenhuollon opettaja

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat