Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kongressimatkailun merkitystä ei ymmärretä Suomessa

Kongressikaupunki hyötyy taloudellisesti ylivoimaisesti enemmän kongressivieraasta kuin tavallisesta turistista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kongressimatkailu hiipui Suomessa viime vuonna ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Pitkän aikavälin trendi on ollut päinvastainen: Suomeen saapuvien kongressivieraiden määrä on kaksinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana.

Suomen ankean taloustilanteen kohentamiseksi haetaan kasvumoottoreita. Ymmärretäänkö Suomessa, miten merkittävä kansainvälisten kongressien vaikutus taloudelle on?

Kongressikaupunki hyötyy taloudellisesti ylivoimaisesti enemmän kongressivieraasta kuin tavallisesta turistista. Kongressivieras viettää Suomessa keskimäärin 2–3 päivää enemmän kuin tavanomainen matkaaja ja jättää alueelle keskimäärin 1 635 euroa eli jopa viisi kertaa enemmän kuin perinteinen turisti. Helsinkiin saapuvan kokousvieraan kohdalla luku on 1 900 euroa. Risteilymatkustaja jättää alueelle 100 euroa.

Vuositasolla puhutaan Suomelle yli 130 miljoonan euron bisneksestä, joka viennin tavoin vahvistaa vaihtotasetta.

Turvallisuus, kiehtova ja puhdas luonto, vahvat tieteelliset osaamisalueet sekä tasokkaat kokousjärjestelyt tekevät Suomesta houkuttelevan kohteen kansainvälisille tiede- ja bisnestapahtumille. UIA-järjestön vertailussa Suomi sijoittuu maailman 20 parhaan kongressimaan joukkoon.

Kongressimatkailuun investoidaan Suomessa kuitenkin poikkeuksellisen vähän. Vuonna 2014 Helsinki panosti 400 000 euroa kansainvälisiin kongresseihin, kun vastaava luku oli Kööpenhaminassa 1,2 miljoonaa euroa ja Wienissä 2,8 miljoonaa euroa.

Suomen muiden suurten kaupunkien kokonaispanostukset kongressien hankintaan ovat samalla tavalla epäedullisia lukuja.

Kongressimatkailun kasvunäkymät ovat pitkällä aikavälillä huippuluokkaa. Bisneslähtöiset ratkaisut markkinoinnissa tukisivat kasvua ja katkaisisivat viime vuoden laskevan trendin.

Kongressi- ja tapahtumatalojen asema taloudellisen aktiviteetin generaattorina tulisi tunnistaa valtakunnallisissa ja kaupunkien investointipäätöksissä.

Kongressimatkailun tuomat rahavirrat ovat mahdollisuus, jota ei ole varaa jättää hyödyntämättä.

Johanna Tolonen

toimitusjohtaja, Finlandia-talo Oy

Jorma Bergholm

toimitusjohtaja, Helsinki Congress Paasitorni

Päivi Rytsä

toimitusjohtaja, Logomo Oy

Paulina Ahokas

toimitusjohtaja, Tampere-talo Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat