Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkiopistot ovat monikulttuurisia

Länsimainen musiikkiperintö on tuontitavaraa, ja suuri osa ohjelmistosta tulee muualta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula on huolissaan siitä, ettei monikulttuurisuutta huomioida taidekasvatuksessa (HS 19.4.). Hän kysyi, tarjoavatko musiikkiopistot pohjoisafrikkalaiselle muusikolle töitä tai opettavatko saz-soitinta (pitkäkaulainen luuttu).

Huoli ”kantasuomalaisen pönötyksen jyräämisestä” on turha.

Länsimainen musiikkiperintö on tuontitavaraa, ja suuri osa ohjelmistosta tulee muualta. Pop-jazz-opetus nojaa afroamerikkalaiseen kulttuuriin.

Musiikkiopistoja on rakennettu maahanmuuttajien voimin. Itse kasvoin puolalaisten ummikkoviulistien opissa. Myös Itä-Helsingistä löytyy hyvä esimerkki.

Musiikkiopistot kiinnostavat muun muassa venäläisiä, virolaisia, keskieurooppalaisia ja kiinalaisia perheitä. Afrikkalaiset ovat haaste, sillä harrastuksia vierastetaan. Tätä eivät ratkaise yksin musiikkiopistot, eikä tilanne johdu suoraan sisältöjen epäkiinnostavuudesta.

Espoon mallissa taideoppilaitokset ovat päiväkotien kumppaneita, ja vapaaoppilaspaikkoja tarjotaan. Lapsilistalla vilisee ei-suomalaisia nimiä. Suosittelen samaa käytäntöä Helsingillekin!

Myös koulu tavoittaa koko ikäluokan. Taideoppilaitosten kouluyhteistyö saa hallituskaudella 2,8 miljoonan euron kärkihankepotkun.

Olin yli kymmenen vuotta sitten mukana pilotoimassa afrikkalaisia muusikoita musiikkiopistoihin. Hieno hanke kuivui vähitellen: pedagogista osaamista puuttui, ja oppilaiden kiinnostus lopahti, kun opetus ei edennyt tasolta toiselle.

Musiikkiopistot ovat osa suomalaista koulutusjärjestelmää, ja oppilaiden odotukset ovat sen mukaiset.

Nikula kysyi saz-soittimen opetussuunnitelman laatimisen perään. Uusi oppiaine edellyttää aina riittävää kysyntää, volyymia ja osaamisympäristöä.

Espoossa lentoon on sen sijaan noussut afrikkalaisiin djembe- ja japanilaisiin taikorumpuihin nojaava rytmiikkaopetus. 150 lasta on mukana, neljän koulun kiertue on menossa. Ilmaisukuorot laulavat kansanmuusikon johdolla monilla kielillä, ja niin edelleen. Ryhmiin mahtuu väriä lisää. Musiikin perusolemus on rajaton ja globaali.

Paula Jordan

rehtori, Espoon musiikkiopisto

varapuheenjohtaja

Taiteen perusopetusliitto TPO ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat