Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneverkkohankkeen lähtökohdat arveluttavat

Tuntuu melkein mahdottomalta uskoa, että Suomessa luovutettaisiin päätösvalta kansallisista ja strategisista infrainvestoinneista noin vain väyläyhtiölle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola kaipasi (HS Mielipide 24.4.) keskustelua liikenneverkkohankkeesta. Hän vastasi Juhani Korpelan ja Markku Helinin mielipidesivuilla (HS 21.4.) asiaa koskeviin epäilyihin.

Väyläverkkohankkeen tavoitteita ovat muun muassa siirtyminen yleisten teiden käytöstä maksamiseen ajoneuvon omistamisen asemesta, jolloin muun muassa autovero poistuisi ja polttoaineverokin kevenisi. Valtion budjetista poistuisi noin kaksi miljardia euroa vuodessa, kun uusi valtionyhtiö keräisi tuon summan ja lisääkin lainoilla ja tienkäyttäjiltä perittävillä kilometrimaksuilla.

Väyläyhtiö rahoittaisi väylähankkeita nimenomaan lainanotolla eikä valtion kassasta, jolloin väylien investointimenot jaksottuisivat pidemmälle aikavälille ja näin saataisiin tarvittavaa lisärahoitusta väylille. Väyläinvestointipäätösten tekeminen siirtyisi yhtiölle, jolloin turhauttava siltarumpupolitikointi loppuisi. Mobiilioperaattoreille ja muille maksujen kerääjille syntyisi työpaikkoja.

Aikaisemmin valtiovarainministeriö on tyrmännyt tällaiset ajatukset, koska valtion lainaama raha on aina halvempaa kuin esimerkiksi eläkeyhtiön väyläyhtiölle lainaama. Kun lainakustannuksiin lisätään maksujen keräyskustannukset ja se, että väylätoimintoihin tuotaisiin nykyisten lisäksi voittoa tavoittelevat väyläyhtiö ja mobiilioperaattoreita, ei ole uskottavaa, että väylänpito Suomessa sujuisi nykyistä taloudellisemmin. Mutta ehdotuksessa tavoitellaankin digitaalisuutta, työpaikkoja yrityksiin, kilpailua ja yrityspohjaista omistajuutta.

Polttoainevero on aina yksinkertaisin ja halpa sekä kansanvaltainen tapa maksattaa teiden käytöstä ja kerätä samalla rahaa vaikkapa soteen. Polttoaineveron vähäisellä nostolla voidaan helposti poistaa autovero.

Liikenneministeri on myös kertonut, ettei maksujen keräämiseen hyväksytä paikannukseen perustuvia järjestelmiä. Miten silloin voidaan kohdella kansalaisia tasapuolisesti, koska monet ajavat huomattavat määrät kilometreistään katuverkossa tai yksityisteillä?

Liikenneverkkohankkeessa ehkä noin 20 miljardin euron arvosta vaikeasti arvotettavaa kansallisomaisuutta voisi siirtyä väyläyhtiölle. Onkohan tässä järkeä ilman sellaista taka-ajatusta, että väyläyhtiö oikeasti myisi osia tieverkosta yksityisten operoitavaksi esimerkiksi tietulleilla?

Korpelan esittämään kysymykseen väyläinvestointeja koskevasta päätösvallasta ei saatu ylijohtaja Ristolalta muuta vastausta kuin että yhtiön toiminnan reunaehdoista säädettäisiin lailla ja että myös omistajaohjausta käytettäisiin. Näillä rajauksilla väyläyhtiö päättäisi siis itsenäisesti investointikohteista.

Tuntuu melkein mahdottomalta uskoa, että Suomessa luovutettaisiin päätösvalta kansallisista ja strategisista infrainvestoinneista noin vain väyläyhtiölle, olkoonkin valtion omistama. Yhtenä tienkäyttäjänä en halua myöskään joutua ministerin kuvaamaan tilanteeseen, jossa kilpaileva väyläoperaattori toisensa jälkeen soittaa ja tarjoaa edullisia kilometripaketteja kesälle 2019.

Jukka Hirvelä

Tiehallinnon pääjohtaja 2007–2010

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat