Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko oikeudenmukainen verotus pian historiaa?

Autoveron poistamisesta hyötyvät eniten autoaan kolmen vuoden välein uusivat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Markku Helin totesi (HS Mielipide 21.4.) suunnitellun tiemaksun keräämistavasta riippumatta olevan tasamaksu, joka kirpaisee eniten vähävaraisia; oikeudenmukaisen verotuksen taustalla oleva solidaarisuusajatus jätetään siinä sivuun. Helinille vastatessaan liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola huomautti (HS Mielipide 24.4.), että nykyisissä liikenteen veroissa kansalaisten maksukyky huomioidaan vain vähäisessä määrin, jos ollenkaan.

Näinhän asia on – autoveroa lukuun ottamatta. Jos auton hankintaan kohdistuva autovero suunnitelmien mukaisesti korvataan joko uudella tienkäyttömaksulla tai korottamalla vuotuista ajoneuvoveroa, jäljellä ei ole enää mitään muinaisesta oikeudenmukaisen verotuksen solidaarisuusperiaatteesta.

Autoveron poistamisesta hyötyvät eniten autoaan kolmen vuoden välein uusivat, kun taas aikanaan täyden autoveron autostaan maksaneet ja sen säännöllisellä huollolla hyväkuntoisena säilyttäneet joutuvat ilmeisesti maksamaan veron toiseen kertaan käyttömaksuna tai korotettuna ajoneuvoverona.

Ristolan mukaan ratkaisuja etsitään tulevaisuutta varten. Jos tulevaisuutta varten etsittävät ratkaisut toteutetaan nyt kaavaillulla tavalla, tulevaisuus pienituloisille kansalaisille näyttää varsin ankealta. Tasaverot ja -maksut korvaavat yhä useammin progressiivista verotusta, mikä johtaa verotaakan sälyttämiseen entistä enemmän pieni- ja keskituloisen kansanosan harteille.

Ilkka Tammisola

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat