Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kattohaikaran nimi tulisi palauttaa storkiksi

Jo Mikael Agricola tiesi ja opetti, että kattohaikara ei ole haikara.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoitus ”Haikaran pitää tähdätä tarkasti” (HS 24.4.) antoi aiheen muistuttaa, että kielemme sanat voivat olla harhaanjohtavia tai jopa tosiasioita vääristäviä. Stanfordin yliopiston raportin lauseessa ”When the stork drops a newborn. . .” oleva ”stork” oli suomennettu haikaraksi. Asiayhteydestäkin käy ilmi, että kysymyksessä ei ollut varsinainen haikara vaan kattohaikara. Kattohaikara ei ole ”oikea” haikara!

Jo Mikael Agricola tiesi ja opetti, että kattohaikara ei ole haikara. Vuoden 1544 tekstissä ”haicara” saattoi tarkoittaa myös kattohaikaraa. Viimeisiksi jääneissä, vuonna 1552 julkaistuissa Vanhan testamentin osien suomennoksissa hän tarkentaa kattohaikaran nimeksi ”storcki”.

Saksassa ja ruotsissa, joita Agricola taisi ja joista hän käänsi, ”Storch” ei missään tapauksessa ole haikaraa tarkoittava ”Reiher” eikä ”stork” mikään ”häger”.

Tasan 400 vuotta Agricolan jälkeen vuonna 1952 suomeksi ilmestynyt kasvuikäisten sukupuolikasvatusopas Haikara ei sinua tuonut olisi voinut kertoa suomalaisille totuuden paitsi ihmisen lisääntymisestä myös lisääntymismyytin siivekkäästä pääosan esittäjästä. Lois Pembertonin alkuperäisteoksen The stork didn't bring you ei tarvinnut puuttua lintujen taksonomiaan.

Nykyisin kattohaikaran rooli myytissä on hämärtynyt siinä määrin, että HS:n Kuukausiliitteessäkin on nähty mainoskuva, jossa vastasyntynyttä roikottaa nokassaan jalohaikara eli varsinaisen haikara!

Mielestäni kattohaikara on palautettava storkiksi. Kattohaikaroiden Ciconiidae-heimon 19 lajista seitsemän on storkkeja; loput ovat marabuita ja rakonokkia; joukossa on myös yksi jabiru ja muutama huonosti suomeksi nimetty laji. Varsinaisten haikaroiden Ardeidae-heimossa on yli 60 lajia, joista Suomen pesimälinnustoon kuuluvat harmaahaikara ja kaulushaikara.

Storkki sopii hyvin niin suomalaiseen suuhun kuin tähän globalisoituneeseen aikaamme. Storkki ei ole nykymuodin mukainen anglismi, vaan Suomen kirjakielen isän luomus, joka on aiheellista ottaa jälleen käyttöön.

Koko kattohaikara-nimen voi unohtaa. Onhan näin tehty kamelikurjellekin, joksi välillä ehdittiin kutsua Agricolan kieleemme tuomaa strutsia!

Terho Poutanen

biologi, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat