Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairastuin vakavasti työpaikkani sisäilmasta, mutta se ei oikeuta sairaus­lomaan eikä sosiaaliturvaan

Sisäilmasairausdiagnoosin puuttuessa minulle on ehdotettu ”ratkaisuna” masennusdiagnoosia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa kerrottiin sisäilmaongelmista (HS 26.4.). Kirjoituksessa todettiin, ettei sairastuneiden määrää tiedetä. Jutun mukaan myös harva kouluissa työskentelevistä olisi käytännössä työkyvytön ja valtaosan kohdalla kyse on lyhyistä sairauslomista.

Koulun sisäilmasta vakavasti sairastuneena opettajana haluan tuoda esiin paradoksin, jollaista ei soisi yhteiskunnassamme olevan: olen sairas ja työkyvytön, mutta en ole tilastoissa. Kaltaisiani on paljon. Sisäilmasairausdiagnoosia ei ole olemassa, joten sellaista en voi saada, vaikka minua hoitaneiden lääkärien mukaan en voi toimia työssäni sairastumatta yhä vakavammin.

Herkistymisen myötä arki on haastavaa. Esimerkiksi on vaikea löytää enää edes soveltuvaa kotia, työpaikasta puhumattakaan.

Sisäilmasairausdiagnoosin puuttuessa minulle on ehdotettu ”ratkaisuna” masennusdiagnoosia, jonka avulla saisin edes sairauspäivärahaa ja ehkä myöhemmin työkyvyttömyyseläkettä. Varsinainen sairauteni ei ”oikeuta” mihinkään. Miksi sisäilmasairaat jätetään kokonaan vaille tukiverkkoa ja toimeentuloa?

Sisäilmasairauden ”oirekoodin” olen kyllä saanut. Se ei oikeuta sairauslomaan eikä sosiaaliturvaan. Kelan mukaan sairauspäivärahaa ei saa, koska kyse on työpaikan olosuhteista. Työssä en voi olla pysyvästi romahtaneen terveydentilani vuoksi.

Työnantaja ei maksa minulle palkkaa eikä osoita puhtaita työtiloja, sillä sellaisia ei ole. Olen siis näkymätön työkyvytön: sairauslomalla ilman sairautta ja toimeentuloa.

Empaattinen lääkärini kysyi, olenko varma, etten ole myös masentunut. Jos nimittäin voisin mitenkään ajatella olevani masentunut, lääkärini voisi kirjoittaa masennuskoodin Kelan papereihin sisäilmasairauden sijaan ja saisin edes pienen perustoimeentulon.

Kummanko siis valitsen: keksityn masennuksen ja vähäisen toimeentulon vai sisäilmasairauden ilman toimeentuloa?

Tätä kysymystä en ole vielä ratkaissut. Voi olla, että näitä vaihtoehtoja punnitessani lopulta masennunkin. Tällä tavalla on taidettu siivota masennuskoodin alle yksi jos toinenkin sisäilmasairas.

Tällaisen tilastoharhan jälkeen jotkut ”asiantuntijat” päättelevät, että sisäilmasairaudet lienevät korvien välissä. Sisäilmasairastuneille tarvitaankin pikaisesti ja aidosti samat perusoikeudet kuin muillekin sairastuneille – ilman leimaamista.

Omat ammattitautitutkimukseni ovat kesken. Vaikka astmaattisuus on sisäilmaoireistani vähäisimmästä päästä, voi olla, että ammattitautitutkimuksien myötä saan hoitajalta hyviä uutisia: ”Onneksi olkoon, teille on diagnosoitu ihan oikea astma.”

Ehkä silloin uskaltaisin luopua minulle tarjotusta masennuskoodista.

Työkyvytön ope

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat