Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäilmasta sairastuneiden määrästä on tietoa

Kosteusvauriot ovat edelleen merkittävä epäviihtyisyyttä ja sairastuvuutta aiheuttava tekijä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien mukaan sisäilmasta sairastuneiden määrästä ei ole tietoa (26.4.). On totta, että tarkan määrän arviointiin liittyy suurta epävarmuutta, mutta hyviä arvioita aiheesta on tehty.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on verrannut eri ympäristöaltisteista aiheutuvaa kansanterveyshaittaa (tautitaakka, www.thl.fi). Tärkeimpiä olivat ulkoilman pienhiukkaset ja melu, mutta heti kolmantena tuli sisäilman radon, joka aiheuttaa keuhkosyöpää. Neljänneksi tärkein oli passiivinen tupakointi, joka on merkittävä sydän- ja keuhkosairauksien ja syövän riskitekijä.

Kuudenneksi tärkein oli kotien kosteusvauriot, joiden arvioitiin aiheuttavan hengitystieoireita kymmenilletuhansille ihmisille sekä lisäävän uuden astman riskiä noin puolitoistakertaiseksi. Laskennallisesti siitä aiheutuisi noin 800 uutta astmaa vuodessa. Suomessa todetaan vuosittain noin 15 000 uutta astmaa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan raportissa (1/2012) Työterveyslaitoksen tutkijat arvioivat rakennusten kosteusvaurioiden aiheuttavan Suomessa vuosittain noin puolen miljardin euron haitat. Tämä aiheutuu hengitystieoireiluun ja astmaan liittyvistä sairauspoissaoloista, terveydenhuoltokuluista sekä tuottavuuden menetyksistä.

Ympäristöherkkyydellä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö saa voimakkaasti haittaavia oireita tietyssä ympäristössä, vaikka sama ympäristö ei aiheuta muille ihmisille oireita eivätkä esimerkiksi allergiat selitä oireita. Sisäilman kemikaalit, hajut ja muut tekijät aiheuttavat oireita monille ympäristöherkille. Ei kuitenkaan ole tutkimusnäyttöä, että huonolle sisäilmalle altistuminen johtaisi ympäristöherkkyyden kehittymiseen. Ympäristöherkkyyden puhkeamisen taustalla onkin todennäköisesti monia biologisia, psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä, jotka vaihtelevat eri ihmisillä.

Suomessa on tartuttu sisäilmaongelmiin, erityisesti rakennusten kosteusvaurioihin, poikkeuksellisen tarmokkaasti jo 1990-luvulta lähtien. Vaikka edistystä on tapahtunut, kosteusvauriot ovat edelleen merkittävä epäviihtyisyyttä ja sairastuvuutta aiheuttava tekijä. Kosteusvauriot tulisi aina pyrkiä ehkäisemään ja korjaamaan.

Juha Pekkanen

kansanterveystieteen professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat