Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin osa kansalaisista harjoittaa verosuunnittelua

Minä ainakin ajattelin tankata tankin täyteen bensaa ennen polttoaineveron korotusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Laillisuuden ja yhteiskuntamoraalin ylläpitämiseksi on tärkeää, että kansainvälinen verotietojen vaihto toimii kattavasti ja tehokkaasti. Lisäksi on pidettävä huolta siitä, että verottajalla on riittävät keinot verotuksen tehokkaaseen toimeenpanoon.

Viime aikoina tämän oikeutetun vaatimuksen lisäksi on moitittu laillista verosuunnittelua. On myös kritisoitu muita maita siitä, että niillä on Suomea kevyempi verotus.

Verosuunnittelu on kuitenkin hyvin tavanomaista ja sitä harjoittaa suurin osa kansalaisista. Jos jokin kulutusvero nousee seuraavana kalenterivuonna, moni ajoittaa hankintansa lievemmän verokannan ajalle. Minä ainakin ajattelin tankata tankin täyteen bensaa ennen polttoaineveron korotusta.

Alkoholin matkustajatuonti muista EU-maista on ehkä Suomelle eniten veromenetyksiä aiheuttavaa aggressiivista verosuunnittelua. Sen arvo on lähes puoli miljardia euroa. Olemme vihaisia virolaisille siitä, että he säätävät alkoholiveron tason omista demokraattisista lähtökohdistaan eikä Suomen veropoliittisista näkökohdista.

Mutta ei Suomikaan ole syytön. Alensimme yhteisöverokannan 25 prosenttiin vuonna 1993. Suomesta tuli silloin poikkeuksellisen kevyen yritysverotuksen maa. Osin siitä syystä talous lähti kovaan kasvuun ja yhteisöveron tuotto nousi parhaillaan kahdeksankertaiseksi.

Helsingin Sanomat kertoi 21.4. Suomen aggressiivisesta tavasta hyödyntää verokeidasasemaansa yllättävällä alueella, alkoholiverotuksessa. Suomi sijoittaa Alkon myymälöitä sellaisiin väestökeskuksiin kuin Kilpisjärvelle, Karigasniemelle ja Nuorgamiin. Näissä myymälöissä norjalainen saa pullon vodkaa 21,90 eurolla, kun vastaava pullo Norjassa maksaa 34 euroa. Olen odottanut, että ne, jotka tuomitsevat verosuunnittelun ja verokilpailun, olisivat nostaneet valtavan metelin siitä, kuinka Suomi vaarantaa Norjan valtiontalouden epäkorrektilla verokilpailulla ja alhaisella alkoholiverolla.

Jos on ongelma, pitäisi ratkaista sen syy eikä puhua vain seurausilmiöstä. Ihmisoikeuksiin kuuluu kansalaisten vapaa liikkuvuus mutta myös yritysten ja pääomien liikkuvuus.

Jos verotus on epäoikeudenmukaista tai liian ankaraa, johtaa se automaattisesti kansalaisten tekemiin päätöksiin, jotka merkitsevät verotulojen vähenemistä, aivan laillisella tavalla. Siksi veropäätöksiä tehtäessä pitää aina miettiä, johtaako päätös verotulojen ja myös samalla työpaikkojen siirtymiseen muualle.

Verokeskustelun paradoksi on: ne, jotka moittivat verosuunnittelua ovat niitä, jotka veroja korottaessaan sitä itse aiheuttavat.

Kimmo Sasi

varatuomari, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat