Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kongressien saaminen Suomeen vaatii lobbausta

Tuskin yhtään kongressia on saatu Suomeen ilman tutkijoidemme henkilökohtaisia kansainvälisiä kontakteja ja sitkeää ”mainoskampanjaa” oman alansa parissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kongressiammattilaisten kirjoitus (HS Mielipide 26.4.) puuttui tärkeään aiheeseen. Suomessa järjestettävien kansainvälisten kongressien määrä on hiipumassa, ja sillä on kauaskantoiset seurannaisvaikutukset. Kirjoituksessa mainittu yli 130 miljoonan euron bisnes jää toteutumatta.

Miksi näin? Tuskin yhtään kongressia on saatu Suomeen ilman tutkijoidemme henkilökohtaisia kansainvälisiä kontakteja ja sitkeää ”mainoskampanjaa” oman alansa parissa. Kansainväliset järjestöt ja tutkijayhteisöt suunnittelevat kokouksensa vuosia etukäteen. Kongressipaikan valinta on usein äänestyksen tulos. Jos suomalainen tutkija ei lobbaa maansa puolesta ja pyri saamaan kongressia Suomeen, jäämme auttamatta paitsioon.

Yliopistojen ja tutkimuslaitosten taloudellinen ahdinko ei enää mahdollista tutkijoiden täysipainoista kansainvälistä toimintaa. Matkustaminen maksaa, ja matka-apurahat ovat tiukassa. Tutkimusympäristön infrastruktuuria on jatkuvasti heikennetty säästösyihin vedoten. Sihteereitä ei yliopistossa käytännössä enää ole. He kuitenkin olivat avainasemassa esimerkiksi laitostason kongressimateriaalin valmistamisessa. Nyt professorin työajasta suuri osa menee rutiinihallintoon.

Tutkimuksen eteenpäin vieminen kansanvälisille areenoille on hankaloitunut paljon. Kongressin lobbaamiseen ja sen käytännön järjestelyihin ei enää yksinkertaisesti riitä aikaa eikä resursseja. Kyse on priorisoinnista, johon pakkosäästäminen on meidät johtanut.

Jukka H. Meurman

professori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat