Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lista ympäristöystävällisistä tuotteista uuteen harkintaan

Euroopan komissio on valmistellut omaa yksityiskohtaista listaustaan ympäristöystävällisistä tuotteista, joille niin sanotut nollatullit myönnettäisiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ympäristöystävällisten tuotteiden ja palveluiden tullien poisto EU:n ja APEC-maiden välisessä kaupassa on ollut esillä jo yli kymmenen vuotta. Nyt ympäristötuotesopimusneuvottelut ovat loppusuoralla, ja tässä yhteydessä myös Euroopan komissio on valmistellut omaa yksityiskohtaista listaustaan ympäristöystävällisistä tuotteista, joille niin sanotut nollatullit myönnettäisiin. Tavoitteena on kerätä listalle noin 200 tuotetta, ja tällä hetkellä metsäteollisuustuotteista mukaan on kelpuutettu vain pääosin kierrätyskuituun perustuvat tuotteet.

Komissio määrittelee ympäristöystävälliseksi tuotteen, palvelun tai teknologian, joka edistää vihreää kasvua, luonnonsuojelua ja kestävää kehitystä. Ympäristötuotteen tulee lisäksi puhdistaa ilmaa tai vettä, edistää jätteiden hallintaa, tehostaa energiankäyttöä ja tuottaa uusiutuvaa energiaa.

Määritelmä ei ole yksiselitteinen, ja tuotelistauksen kriteerit ovat löyhät – sen osoittaa myös osaltaan nyt listalla olevien tuotenimikkeiden laaja kirjo. Komissio on kelpuuttanut mukaan tuotteita tuulimyllyn osista polkupyöriin.

Keski-Euroopassa monet metsäteollisuuden tuotteet valmistetaan kierrätyskuidusta, kun taas Pohjoismaissa tuotanto perustuu useimmiten ensikuituun. Näistä tuotteista listalle on kelpuutettu ainoastaan havusahatavara ja taivekartonki. Jotta kierrätyskuitua syntyy, pitää tuottaa ensikuituun perustuvia tuotteita kierrätettäväksi.

Tämän vuoksi kierrätyskuitua ja neitsytkuitua ei pitäisi lainkaan erottaa toisistaan, vaan kohdella kaikkea puuhun perustuvaa raaka-ainetta samalla tavalla. Ensikuidusta valmistetut metsäteollisuuden tuotteet ovat yhtä ympäristöystävällisiä kuin kierrätyskuidusta valmistetut.

Suomalainen metsäteollisuus, ulkoasiainministeriö ja suomalaiset poliitikot ovat vaikuttaneet ympäristötuotesopimukseen vahvasti kuluneen vuoden aikana. Yhteistyötä on tehty myös ruotsalaisten toimijoiden kanssa. Jos listaukseen otettaisiin mukaan myös vientikaupan suurivolyymiset tuoteryhmät, kuten havupuusta valmistettu sooda- tai sulfaattiselluloosa sekä paperi, kartonki ja pahvi, se edistäisi aidosti ympäristöystävällisiä tavoitteita.

Suomessa metsiä hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Metsät kasvavat vuosittain huomattavasti enemmän kuin niitä käytetään.

Suomessa ja Euroopassa käytetään vain PEFC- tai FSC-sertifioidusta metsistä korjattua, kestävästi tuotettua puuta. Puu on ainoa raaka-aine, jonka laillinen alkuperä ja kestävä tuotanto voidaan sertifioinnin avulla todistaa. Elinkaarensa lopussa puusta valmistetut tuotteet voidaan kierrättää tai käyttää energiana.

Listalle on hyväksyttävä sellaisia tuotteita, jotka aidosti edistävät yhteiskunnassa ympäristöystävällisiä ja kestäviä periaatteita. Jos metsäteollisuus ja uusiutuvasta raaka-aineesta kehitettävät ratkaisut suljetaan ulkopuolelle, hyvä tavoite menettää merkityksensä.

Ehdoton edellytys toimivalle sopimukselle on myös mahdollisuus avata lista uudelleen. Ainostaan tekninen mahdollisuus avaamiseen ei riitä, vaan uudelleenarvioinnin tulee olla tehokasta, jotta nopeasti kehittyvä ala ei jää vanhojen käytäntöjen loukkuun.

Hannu Takkula

Euroopan parlamentin jäsen

Riikka Pakarinen

edunvalvontapäällikkö

Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat