Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllättävän moni ei tiedä häiritsevänsä naapuriaan

Jos naapurin äänet häiritsevät, kannattaa aina pyrkiä puheyhteyteen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa neuvottiin (25.4.), miten valittaa melusta fiksusti. HS ohjeisti ensin ystävälliseen keskusteluun metelöijän kanssa, mutta nimesi perään myös keskustelun riskit: naapuri voi suuttua.

Ääni ei ole vain fyysinen ilmiö eli desibeli vaan myös sosiaalinen ilmiö. Se häiritsee erityisesti rikkoessaan normaalina pidettyä elämää. Tavallista ja ”normaalia” pidämme yleensä myös moraalisesti oikeana. Jo äänen määrittäminen meluksi sisältää moraalisen kritiikin sen aiheuttajaa kohtaan. Siksi naapurin ääniä nimitetään yleensä meluksi, kun niistä valitetaan.

Jos naapurit eivät tunne toisiansa ja metelille keksitään syitä ja tulkitaan merkityksiä, on naapurin kokema häiriö pahempaa kuin silloin, kun äänestä voidaan puhua.

Meidän neuvomme on: jos naapurin äänet häiritsevät, kannattaa aina pyrkiä puheyhteyteen. Naapurin voi suututtaa helposti käyttämällä syyttävää puhetta, esittämällä omia tulkintoja naapurin toiminnasta ja valitsemalla moralisoivia sanoja.

Korjaavan keskustelun periaatteiden mukainen puhe taas vie yllättävän helposti ratkaisuihin ja sopimuksiin. Kun ihminen puhuu vain itsestään, siitä, miten naapurin ääni vaikuttaa omaan elämään ilman naapurista tehtyjä tulkintoja ja moraalisaarnaa, äänen aiheuttajalle jää tilaa pohtia oman toiminnan vaikutuksia.

Yllättävän moni ei tiedä häiritsevänsä eikä halua häiritä. Jos metelin merkitys onkin aivan toinen kuin mitä on itse ajatellut, häiriö voi poistua helposti. Jos häiritsevä ääni yksilöidään tarkasti, häiritsevän naapurin on helppo muuttaa käyttäytymistään ja äänen tuottamista. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ilman kasvokkain käytävää keskustelua. ”Normaalien elämän äänten” rajoja ei ole lakikirjoissa eikä järjestyssäännöissä. Koska ne ovat kokemuksellisia ilmiöitä, ne löytyvät vasta yhteisen pöydän ympärillä.

Ahdistuksen minimoimiseksi ja asumisrauhan edistämiseksi suosittelemme aina korjaavaa keskustelua.

Miriam Attias

Naapuruussovittelun keskus

Suomen Pakolaisapu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat