Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalliskirjaston rahoitus on turvattava

Suuri yleisö ei näytä ymmärtäneen, millaisen hyökkäyksen oman maan hallitus on suunnannut Kansalliskirjastoa ja suomalaista yliopistolaitosta vastaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jos Suomen hallitus pääministerin johdolla ryhtyisi neuvomaan Suomen jääkiekkomaajoukkuetta siitä, miten jääkiekkoa pelataan paremmin, jokseenkin kaikki suomalaiset ajattelisivat, että maan hallitus on asettunut neuvonantajaksi asiassa, jossa sillä ei ole minkäänlaista pätevyyttä.

Jos maamme hallitus esittäisi, että paremman ja asianmukaisen kärkihankkeen tuloksen saavuttamiseksi jääkiekon edustusjoukkueesta pitää vähentää pelaajia, jokainen ymmärtäisi, että viimeinenkin muumi on lähtenyt laaksosta.

Jos maan hallitus kertoisi tietävänsä, mitä musiikkia ja millaisella kokoonpanolla Radion sinfoniaorkesterin pitäisi soittaa, kukaan ei uskoisi, että poliittista luottamustointa hoitavilla ministereillä olisi pätevyyttä kertoa musiikin huippuammattilaisille, miten korkeatasoista musiikkia pitää soittaa.

Samanlaista vuosia kestävää valmentautumista edellyttää tieteentekeminen ja tieteen asiantuntijaksi tuleminen. Kansalliskirjaston, aiemmin Helsingin yliopiston kirjaston, kokoelmien rakentaminen on puolestaan ollut vuosisatoja kestävä kulttuurihanke. Kansalliskirjaston kokoelmat ovat ainutlaatuinen kansallisaarre. Ne kertovat käsikirjoituksin, arkisto-, lehti-, nuotti- ja kirja-aineistoin, mitä Suomessa on vuosisatojen mittaan saatu aikaan ja mitä on onnistettu säilyttämään jälkipolvien käyttöön.

Kansalliskirjaston luominen sekä sen ulkomaisen kirjallisuuden kartuttaminen ovat olleet vuosisatojen prosessi, mutta kirjastoa ja sen toimintaa voidaan vahingoittaa ja rampauttaa hyvinkin nopeasti. Paras keino kansallisaarteen vahingoittamiseen on leikata sen rahoitusta ja irtisanoa henkilökuntaa.

Juuri näin yritetään tehdä. Hankkeen perimmäisenä toteuttajana on Suomen hallitus, joka on leikannut yliopistojen rahoitusta. Pääministeri Juha Sipilän (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) hahmoissa hallitus kantaa vastuun ja jää historiaan paitsi yliopistoleikkausten toteuttajana myös joukkona, jolle Kansalliskirjasto, kansallisaarteemme, ei merkitse mitään.

Vastuun kantaa ja historiaan jää myös Helsingin yliopiston johto, jonka olisi puolustettava Kansalliskirjastoa kuin leijona pentujaan. Nyt sen sijaan joku jossain on ilmeisesti keksinyt, että Kansalliskirjaston tapaisen kulttuuriaarteen pitäisi olla itsepalvelukirjasto, joka toimii ilman henkilökuntaa.

Ajatus itsepalvelukirjastosta kertoo, että sen tekijä tai tekijät ovat tietämättömiä Kansalliskirjaston toiminnan mahdollistavan henkilökunnan merkityksestä.

Jo nyt kirjastossa on niin vähän henkilökuntaa, että asiakkaita opastamassa on väkeä vain osan aikaa päivästä. Ja vieläkin henkilökuntaa pitäisi vähentää. Tällöin Kansalliskirjaston toiminta kävisi entistäkin mahdottomammaksi ja kirjastoammattilaisia nöyryytettäisiin kertomalla, että heidän työnsä ja asiantuntemuksensa on turhaa.

Suuri yleisö ei näytä ymmärtäneen, millaisen hyökkäyksen oman maan hallitus on suunnannut Kansalliskirjastoa ja suomalaista yliopistolaitosta vastaan. Varmaa sen sijaan on, että sivistykseemme kohdistuvilla leikkauksilla insinööri Sipilä jää kansalliseen muistiin, ei kuitenkaan ehkä tavalla, jota poliitikot yleensä tavoittelevat.

Tarja-Liisa Luukkanen

teologian tohtori,

filosofian tohtori, dosentti

Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat