Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhytkestoiset psykoterapiat on otettava käyttöön

Terveydenhuollossa voidaan tarjota tehokkaita psykoterapioita, jos niin päätetään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kelan asiantuntijat osuivat asian ytimeen todetessaan, että potilaita ohjataan yksityispuolelle kuntoutuspsykoterapiaan, kun he tosiasiassa tarvitsisivat psykoterapiahoitoa (HS Mielipide 23.4.). Kolmen vuoden kuntoutuspsykoterapian jälkeen potilas saattaakin palautua terveydenhuoltoon.

Terveydenhuollossa on paljon psykoterapiakoulutuksen saaneita henkilöitä, mutta heistä vain pieni osa tekee psykoterapiatyötä julkisella sektorilla. On mahdollista, että potilaat joutuvat tyytymään tavanomaiseen psykiatriseen hoitoon.

Arvostetut brittitutkijat, ekonomisti Richard Layard ja psykologian professori David M. Clark, ovat äskettäin (2014) kirjoittaneet kirjan puheena olevasta aiheesta. Heidän mukaansa terveydenhuollossa tulee määrätietoisesti ja systemaattisesti ottaa käyttöön tehokkaiksi osoitettuja, ajallisesti rajattuja hoitomalleja mielenterveyden häiriöiden hoitoon. Kirjoittajat jylisevät tehokkaiden hoitojen tuomista kustannussäästöistä.

Mitä terveydenhuolto sitten voi tehdä? Koska Suomessa on tarjolla koulutuksia täsmähoitomalleista ja lyhytkestoisista psykoterapioista, ne tulee ottaa määrätietoisesti käyttöön. Jo 2000-luvun alussa sosiaali- ja terveysministeriö teki selvityksen siitä, miten psykoterapian saatavuus julkisella sektorilla turvataan. Selvityksen perusteella päätettiin perustaa erityisiä psykoterapiapoliklinikoita. Pitäisikö tuo päätös uusia?

Sari Lindeman

psykiatrian professori

Itä-Suomen yliopisto

osastonylilääkäri, Keski-Suomen keskussairaala, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat