Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä onkaan suomalaisten yliopistojen laatutaso?

Suomen ja Pohjoismaiden yliopistolaitos voi hyvinkin olla keskimäärin parempi kuin yliopistolaitos Yhdysvalloissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirjoituksessa ”Suomi menestyy uudessa yliopistojen vertailussa” (HS Kotimaa 26.4.) pohdittiin eri maiden yliopistojen tehokkuusjärjestystä. Kärkisijoilla komeilevat Yhdysvaltain ja Britannian huippuyliopistot.

Kirjoituksessa pohdittiin, miten Suomen yliopistolaitos pärjää suhteessa muihin maihin. Turkulaistutkijat Osmo Kivinen, Juha Hedman ja Kalle Artukka ”suhteuttivat yliopistojen tulokset maan asukaslukuun”, jolloin Suomi nousi toiseksi. Kärjessä oli Ruotsi ja kolmantena Tanska. Yhdysvallat jäi sijalle 17 ja Britannia oli 13. mukana olevista 44 maasta.

Maakohtainen järjestys oli jotain aivan muuta kuin yksittäisten yliopistojen järjestys, jota Yhdysvallat hallitsee. Tulos mairittelee Suomea ja muita Pohjoismaita, mutta onko se hyvin perusteltu? Vai onko ”suhteuttamisella” saatu vain näennäistulos?

Urheilu on aktiviteetti, jossa tavoitteena on paremmuuden määrääminen. Kilpailuissa mitataan, kuka on paras esimerkiksi viisiottelussa, keihäässä tai golfissa. Yliopistojen pisteyttäminen selkenisi, jos pohtisi ensin pisteytystapoja urheilulajeissa.

Golfissa voitaisiin tavanomaisten rankinglistojen lisäksi vertailla myös eri maiden ”golfsaavutuksia”, koska golffareiden lukumääristä, aktiviteetista ja osasta kierrostuloksia on runsaasti tallennettua maakohtaista tietoa. Maailman kaikista yliopistoista tarvittavat tiedot eivät ole helposti saatavilla.

Urheilutuloksissa ei ole mitään ”suhteuttamisongelmaa”. Kukaan ei ehdota, että 11-miljoonaisen maan heittäjän pitäisi heittää 160 metriä keihästä, jos suomalainen heittää 80 metriä. Siis ”suhteuttamista” tulee soveltaa mielekkäästi! Onko niin tehty?

Koulutussosiologian professori Osmo Kivisen työryhmän laskentatapa ei vastaa mihinkään selkeään kysymykseen, ja sen tarkat perustelut puuttuvat. Luultavasti pienet maat nousevat liian korkealle maiden rankingissa. Olisi tietenkin hienoa, jos tämä pitäisi paikkansa. Asiaa kannattaisi tutkia tarkemmin.

Suomen ja Pohjoismaiden yliopistolaitos voi hyvinkin olla keskimäärin parempi kuin yliopistolaitos Yhdysvalloissa. Siellä mukana on satoja huonoja yliopistoja huippujen ohella. Pohjoismaisten yliopistojen taso sen sijaan on tasaisen hyvä. Mutta tätä Kivisen työryhmän tutkimus nähdäksemme ei vielä ole osoittanut.

Yrjö Vartia

ekonometrian professori emeritus Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat