Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheellisten tutkijoiden asema heikkenee

Monilla perheellisillä naistutkijoilla ja yksinhuoltajilla, joilla on pieniä lapsia, ei ole mahdollisuutta muuttaa ulkomaille tai edes toiseen kaupunkiin perhesyiden takia vaadituksi kuuden kuukauden ajaksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen Akatemia ilmoitti 22. huhtikuuta päätöksestä uudistaa tutkijatohtorin ja akatemiatutkijan rahoitusmuotoja. Näiden tehtävien hakijoilta edellytetään vastedes joko tehtävän alkamisen yhteydessä käynnistyvää tai aiempaa työskentelyä jossakin muussa organisaatiossa kuin missä väitöskirjatyö on tehty.

Jo muutenkin kiristyneen tutkimusrahoitustilanteen lisäksi tämä uudistus heikentää entisestään etenkin perheellisten tutkijoiden mahdollisuuksia jatkaa akateemisella uralla.

Käytännössä monilla perheellisillä naistutkijoilla ja yksinhuoltajilla, joilla on pieniä lapsia, ei ole mahdollisuutta muuttaa ulkomaille tai edes toiseen kaupunkiin perhesyiden takia – edes vaadituksi kuuden kuukauden ajaksi. Myös puolison työllistyminen tutkijan vierailujakson ajaksi toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille on haastavaa, ja joskus lähteminen on taloudellisestikin mahdotonta.

Kansainvälinen liikkuvuus on huippututkimukselle ja tutkijoille toki erittäin tärkeää, mutta liikkuvuutta voi edistää myös joustavammilla keinoilla. Tutkija voi tehdä esimerkiksi useita lyhyitä tutkimusvierailuja toiseen organisaatioon ja pitää yllä tiivistä tutkimusyhteistyötä sähköisin keinoin.

Valitettavasti tällaisenaan Suomen Akatemian linjaus voi johtaa siihen, että moni tulevaisuuden huippututkija jättää akateemisen uran, ja rahoitukset menevät niille, jotka pystyvät täyttämään liikkuvuusvaatimukset – riippumatta hakijan tieteellisestä kompetenssista tai tutkimussuunnitelman tieteellisestä laadusta.

Sen sijaan että luodaan liikkuvuudelle jäykkiä aikarajoituksia, nuorille lupaaville tutkijoille on annettava vapaus yhdistää ura ja perhe-elämä joustavasti.

Suomen Akatemian tulisi luottaa siihen, että tutkijatohtorit ja akatemiatutkijat osaavat tehdä omia järkeviä henkilökohtaisia päätöksiä liikkuvuuden suhteen, ilman että panostukset huippututkimukseen vaarantuvat.

Aija Kukkala

Johanna Eklund

tohtorikoulutettavia

Metapopulaatiobiologian

huippuyksikkö, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat