Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verosuunnittelusta puhuttaessa mittakaavat on otettava huomioon

Moni meistä toki säästää satoja euroja lastatessaan kaljakärryjä laivaan, mutta mittakaavaltaan tämä on aivan eri asia kuin varakkaan yksityishenkilön säästöt salaisten pankkitilien avulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kimmo Sasi rinnasti (HS Mielipide 28.4.) laillisen verosuunnittelun pohjoismaalaisten harrastamaan viinaralliin, jossa korkeista alkoholiveroista kärsivät kansalaiset säästävät hankkimalla nautintoaineensa alhaisemman verotuksen maista.

Sasin kirjoitusta kommentoitiin mielipidesivulla (HS 29.4.), ja myös pääkirjoitus (HS 29.4.) ilmaisi, että keskustelussa unohtuu yksityisten henkilöiden verosuunnittelun ja veronkierron mittakaava.

Huomiot ovat hyviä, mutta juuri mittakaavaa tarkastellessa korostuu julkisen moraalinärkästyksen eriskummallisuus. Moni meistä toki säästää satoja euroja lastatessaan kaljakärryjä laivaan, mutta mittakaavaltaan tämä on aivan eri asia kuin varakkaan yksityishenkilön useiden kymmenien- tai satojentuhansien eurojen säästöt osinkobulvaanien tai salaisten pankkitilien avulla.

Paatuneimmankin sosiaaliturvan väärinkäyttäjäpummin rasite yhteiselle kirstulle lasketaan vuosittain tuhansissa euroissa. Entä jos laskisimme 50 000 euroa Luxemburgin verokonsultillaan ”säästäneen” varakkaan ammattilaisen vastaavan noin 5–10:tä työnvieroksujaa? Tai miljoonaveronkiertäjän olevan ”verorasitteena yhtä paha” kuin sadat tai tuhannet sosiaaliturvan väärinkäyttäjät yhteensä?

Kokonaissummissa nämäkään tuskin pääsevät lähelle yritysten siirtohinnoittelun tuottamaa lovea valtion kirstuun, mutta hahmottavat hyvin, mikä Sasin verosuunnittelun polttoaine- ja viinaverotukseen rinnastavassa whattaboutismissa on vikana. Mittakaavat on otettava huomioon.

Eetu Korhonen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat