Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyviä kuoroja ei ole ilman hyviä kuoronjohtajia

Kuoronjohdon koulutusta on supistettu ja ajettu alas viime vuosina kiihtyvään tahtiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien viimeaikaisissa kapellimestarihaastatteluissa on pohdittu muun muassa valtionapujärjestelmää ja säästötoimien vaikutuksia suomalaiseen orkesterikenttään. Hannu Linnun haastattelussa kiinnitti ilahduttavaa huomiota huoli kuoromusiikin totaalisesta puuttumisesta valtionapujärjestelmästä.

Suomen kuoromusiikki on parin vuosikymmenen ajan elänyt voimakasta nousukautta, mutta nyt kansainvälinen taso tuntuu karkaavan kovaa vauhtia. Suomalaiset kuorot ovat vuosien ajan valloittaneet maailman konserttiareenoita kotimaisen median asiasta liiemmin kohkaamatta. Toki monet kuorot matkustavat myös sosiaalisista syistä, mikä on erinomainen asia sekin.

Meillä oli vielä jokin aika sitten yksi maailman kovimmista lapsi- ja nuorisokuorokulttuureista. Koulujen musiikinopetuksen kaventumisen, yhden opettajavetoisen johtajapolven ja erityisesti musiikkiluokkien katoamisen seurauksena se maailma meni. Jäljellä on toki hienoja kuoroja, mutta ne ovat enemmänkin poikkeuksia. Vielä tämä ei näy ehkä kuoromaailmassa, mutta entä kymmenen vuoden päästä? Olemmeko nyt sellaisella aallonharjalla, jota ei enää koskaan koeta?

Musiikillisesti taitava ja osaava lapsi- ja nuorisokuorosukupolvi ruokkii aikuiskuoroja. Taitavien ja koulutettujen kuoronjohtajien myötävaikutuksella syntyy jotakin ainutlaatuista: suuri määrä ensiluokkaisia uusia kuorosävellyksiä eturivin säveltäjiä myöten, ja niitä myös esitetään paljon. Tämä on kansainvälisessä vertailussa täysin ainutlaatuista.

Kuorolaulun terveysvaikutuksista on uutisoitu, mutta asian hyödyntäminen on jäänyt vaille huomiota. Miten paljon pienellä panostuksella saataisikaan aikaan! Mitalin toinen puoli ei saisi sekään unohtua. Urheiluvertaus sallittakoon: laaja harrastustoiminta elättää ja elää huippusuorituksista. On surullista, ettei ammattimaista kuoroa vieläkään ole saatu aikaan.

Kuoroelämä on kokonaisuus, jonka toiminta edellyttää sen kaikkien tasojen hyvinvointia. Huippuammattilaisuuden ja esikuvan puuttuminen turruttaa niin yleisön kuin kriitikotkin. Vähempikin tuntuu riittävän.

Suurin huoli kuoromusiikin tulevaisuutta ajateltaessa on ammattitaitoisten kuoronjohtajien koulutuksen tulevaisuus. Kuoronjohdon koulutusta on supistettu ja ajettu alas viime vuosina kiihtyvään tahtiin.

Hyviä kuoroja ei yksinkertaisesti ole ilman hyviä kuoronjohtajia. Niin ammattilaiset kuin harrastajatkin ansaitsevat pätevän johtajan.

Sibelius-Akatemian koulutus on myötätuulessa, mutta samalla tulisi pitää huolta rekrytointipohjasta. Työmahdollisuuksia toivottavasti löytyy. Osa kuoroista onkin herännyt siihen tosiasiaan, että laatu maksaa.

Kuka kantaisi huolen kokonaiskuvasta? Huolekkaita kannanottoja ei juurikaan ole näkynyt. Maastamme puuttuu kattava kuoroalan järjestö, jolla olisi visio ja joka ottaisi aktiivisesti kantaa alan kehitykseen sen koko laajuudelta.

Kuoroliitot ovat pirstoutuneet moniin omissa hiekkalaatikoissaan puuhasteleviin organisaatioihin. Valtakunnallisia laulujuhliakin järjestetään parhaimmillaan parin viikon välein.

Olisiko jo yhteistyön aika?

Seppo Murto

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat