Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millaista on hyvä musiikinopetus?

Musiikkioppilaitosten kyky kohdata erilaisia kulttuureita dynaamisesti ja arvostavasti edellyttää enemmän kuin ”balalaikkaopettajien palkkaamista”.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kulttuurijohtaja Stuba Nikula kritisoi musiikin alan taiteen perusopetusta haastaen musiikkiopistoja sopeuttamaan toimintansa maamme muuttuneeseen kulttuurimaisemaan (HS Kulttuuri 19.4.). Espoon musiikkiopiston rehtori ja Taiteen perusopetusliiton varapuheenjohtaja Paula Jordan puolustautui mainitsemalla esimerkkejä siitä, miten tämän järjestelmän piirissä jo otetaan huomioon monikulttuurisuus (HS Mielipide 26.4.).

Asia on monivivahteisempi kuin Nikula ja Jordan esittävät. Musiikkioppilaitosten kyky kohdata erilaisia kulttuureita dynaamisesti ja arvostavasti edellyttää enemmän kuin ”balalaikkaopettajien palkkaamista”. Eivätkä ruuhka-Suomessa toimivien oppilaitosten vierasperäisiä nimiä sisältävät oppilasrekisterit ole monikulttuurisuuden onnistumisen mitta.

Suomalaiset ovat onnekkaita saadessaan nauttia julkisesti tuettua, tasokasta musiikinopetusta. Heidän opettajansa ovat korkeasti koulutettuja muusikoita ja pedagogeja. Jordanin esimerkki siitä, kuinka vieraasta kulttuurista tulevat opettajat ovat olleet pedagogisesti epäpäteviä, herättää kysymyksen, mitä on hyvä opetus. Suommeko tilaa pedagogiselle monimuotoisuudelle musiikillisen monimuotoisuuden rinnalla?

Maamme harvaan asutuilla alueilla musiikinopetuksen saavutettavuus ei ole itsestäänselvyys. Esimerkiksi saamenkielisille lapsille on tarjolla soittotunteja satojen kilometrien päässä kotoa, ja usein opetus tapahtuu vieraalla kielellä.

Riittääkö, että monikulttuurisuutta koskeva keskustelu keskittyy lähinnä viime aikoina maahan muuttaneisiin jättäen huomiotta alkuperäisväestön tarpeet, joita on väheksytty sukupolvien ajan? Riittääkö, että annetaan opetusta sellaisissa soittimissa kuin djembe tai taiko, kun esimerkiksi romanimusiikin opetus loistaa poissaolollaan? Kenen kulttuuri on tarpeeksi tärkeää?

Laatu ja tasa-arvo eivät sulje toisiaan pois, eikä niitä tulisi asettaa vastakkain. Syytösten ja puolustushenkisyyden sijaan meillä on mahdollisuus esittää toiveita paremmasta musiikkikasvatuksesta kaikille.

Alexis Kallio

ArtsEqual-hankkeen tutkijatohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat