Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-jäsenyys on ainoa todellinen turva

Mahdollisessa Naton ja Venäjän välille Euroopan alueella kehittyvässä vakavassa sotilaallisessa konfliktissa liittoutumattomuus ei takaisi Suomen alueen koskemattomuutta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) esitti TV1:n A-Talk-ohjelmassa (28.4.) tavallaan pelottavana uutena asiana Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyvän vision. Puolustusliittouman jäsenenä olisimme 1 340 kilometrin pituisen itärajamme vuoksi etulinjassa mahdollisessa Naton ja Venäjän välisessä sotilaallisessa konfliktissa.

Tämä pitää tietenkin paikkansa. Realiteetti on kuitenkin se, että Suomi on aina ollut etulinjassa puolustaessaan itsemääräämisoikeuttaan ja omaksumiamme länsimaisia arvoja Venäjää vastaan. Tilanne ei tältä osin ole mitenkään uusi.

Mahdollisessa Naton ja Venäjän välille Euroopan alueella kehittyvässä vakavassa sotilaallisessa konfliktissa liittoutumattomuus ei käsitykseni mukaan takaisi Suomen alueen koskemattomuutta. Mikäli venäläiset kenraalit katsoisivat strategisesti tärkeäksi käyttää maamme aluetta tavoitteisiinsa pääsemiseksi, sen he kyllä tekisivät. Tähän voisi liittyä aluevaatimuksia kuten aiemminkin.

Ulkopoliittinen johtomme olisi tällöin varsin hankalassa tilanteessa, kuten syksyllä 1939. Venäjän näkökulmasta maan ylivoima olisi Suomea vastaan murskaava, vaikka Ruotsikin olisi kanssamme itärajaamme puolustamassa. Ainoa todellinen turva Suomelle olisi tässä tilanteessa Naton jäsenyys ja sen perussopimuksen viidennen artiklan antamat turvatakuut. Se on fakta, jota venäläiset kenraalitkin kunnioittavat.

Tähän mennessä entinen Neuvostoliitto tai nykyinen Venäjä ei ole aloittanut yhtäkään sotilaallista interventiota Natoon kuuluvan jäsenmaan kanssa. Vaikka Venäjän armeija on suuri, se on kaluston määrän ja nykyaikaisuuden kannalta selvästi altavastaaja verrattaessa määriä Naton vastaavaan arsenaaliin.

Kuten Suomen Atlantti-Seuran pääsihteeri Terhi Suominen totesi mainitussa A-talkissa, Suomen pitkälle viety Nato-kumppanuus ei takaa meille mitään konkreettista apua liittoutuman suunnalta mahdollisessa sotilaallisessa konfliktissa – olisimme siinä aivan yksin.

Mikäli Suomi hakisi Naton jäsenyyttä, meille voitaisiin räätälöidä Norjan mallin mukainen sopimus, jonka mukaan rauhan aikana maassamme ei olisi Naton joukkoja tai ydinaseita. Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi itsemääräämisoikeuttamme Venäjään nähden sekä geopoliittista liikkumavaraamme. Emme joutuisi harmaalle alueelle.

Venäjän reaktiot olisivat tietenkin reippaat ja odotetut, mutta niistä kyllä selviäisimme.

Risto Isomeri

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat