Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työssä kuormittumista valvotaan

Työnantajan on oltava selvillä työpaikan kuormitustekijöistä ja ryhdyttävä toimiin, jos niistä aiheutuu haittaa tai vaaraa työntekijöiden terveydelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Uutistuottaja Päivi Paulavaara kertoi (HS Merkintöjä 26.4.) karua kuvausta nykytyöelämästä, jossa moni työntekijä joustaa oman terveytensä uhalla. Näin ei tietenkään saa tapahtua, ei vaikka taloustilanne olisikin tiukka. Siksi työsuojeluviranomaiset alkoivat tänä vuonna selvästi aiempaa laajemmin valvoa työn psykososiaalisen kuormittavuuden hallintaa työpaikoilla. Sitä valvotaan kautta maan.

Työturvallisuuslain mukaan psykososiaalista kuormittumista on hallittava siinä missä vaikkapa tapaturmariskejä. Työnantajan on oltava selvillä työpaikan kuormitustekijöistä ja ryhdyttävä toimiin, jos niistä aiheutuu haittaa tai vaaraa työntekijöiden terveydelle. Lisäksi työnantajan on seurattava työyhteisön tilaa ja reagoitava, jos työntekijöistä joku kuormittuu liikaa.

Kuormittumisen hallinnassa yksi olennainen tekijä on työajan seuranta. Kellokorttia ei ole pakko käyttää, mutta työnantajan on tiedettävä, milloin ja miten paljon työntekijä tekee töitä. Tilanteeseen on puututtava, jos työajan määrä tai sijoittelu uhkaa vaarantaa terveyttä.

Työntekijät ovat taloutemme tärkein voimavara. Heistä on pidettävä huolta. Työsuojelutarkastuksilla on onneksi nähty, että monet työnantajat tämän jo ymmärtävät. Näissä työpaikoissa työhyvinvointia ja jaksamista johdetaan järjestelmällisesti, ja tunnistettuihin riskeihin tartutaan konkreettisilla teoilla.

Esimerkiksi paljon matkustavilla työaika voi joustaa matkapäivien jälkeen. Projektityötä tekevien työtilannetta voidaan seurata viikoittain, ja ruuhkahuippuja ennakoidaan suunnittelemalla työt niin, ettei kuormitus kasva liikaa. Asiantuntijatyössä usein vaivaavaa pirstaloitumisen ja hallitsemattomuuden tunnetta helpotetaan työn hyvällä organisoinnilla ja esimiehen tuella.

Työsuojeluvalvonnan tavoitteena on saada mahdollisimman moni työpaikka ymmärtämään kuormittumisen ehkäisyn merkitys ja näin vähentää työntekijöiden uupumista ja pitkiä poissaoloja.

Eerik Tarnaala

ylitarkastaja

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat