Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romutuspalkkio edistää ympäristönsuojelua

Jos romutusmaksusta saadaan pysyvä järjestelmä, sen vaatimuksia pitää asteittain kiristää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Henkilöautojen tekniikka on kymmenessä vuodessa kehittynyt paljon. Öljyn käyttöä pitää vähentää, kun Suomi alkaa toimia Pariisin ilmastosopimuksen piirissä. Yksinkertaisinta on käyttää öljyä entistä järkevämmin. Tätä ajatusta palvelee romutusmaksu (HS 26.4.).

Myös biopolttoainetta menee hukkaan, kun sitä syötetään vanhojen autojen janoisiin moottoreihin. Biopolttoainetta on rajallinen määrä. Sen merkitys (sekoitusosuus) lisääntyy automaattisesti, jos autokannan polttoaineenkulutus vähenee. Suuri osa polttoaineen kulutuksesta on tarpeetonta, koska Suomessa ajetaan vanhalla kalustolla.

Romutusmaksujärjestelmä on valtiontaloudellisesti edullinen ja se palvelee liikenneturvallisuutta. Tärkeää on sekin, että romut korjataan kierrätykseen, eivätkä ne jää maaseudun pihoille ruostumaan. Uusien autojen joukosta pitää valita Suomen teille vain kaikkein parhaat.

Autokannan kehitykselle on ollut haitallista, kun Suomeen tuodaan käytettyjä autoja verotussyistä erityisesti Saksasta. Näiden tuontiautojen päästöluvut ovat korkeat. Liikevaihtovero kaupoissa maksetaan Saksaan. Romutusmaksujärjestelmä kaventaa näiden autojen veroetua. Käytetty Saksan Mersu ei houkuta, jos Suomesta saa edullisesti uuden.

Jos romutusmaksusta saadaan pysyvä järjestelmä, sen vaatimuksia pitää asteittain kiristää. Raja-arvona viime vuoden kokeilussa oli päästöluku 120 g CO2/km. Tekniikan kehitys sallii rajan alentamisen tasolle 110 g CO2/km. Tämä raja riittää kaikille, jos se kerran riittää uudelle taksikalustollekin. Rajaa voimme alentaa 2–3 vuoden välein. Mutta ensin romutuspalkkio pitää vakinaistaa.

Pekka Kauppi

ympäristönsuojelun professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat