Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarvitsisin tukea painonpudotukseen

Ammattilaisen tai vertaisryhmän tuella on erittäin suuri merkitys onnistuneessa painonpudotuksessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Haluaisin kertoa kokemuksistani liittyen juttuun (HS 29.4.) lihavuuden hoidosta.

Olen aina ollut perusterve ja noudattanut mielestäni terveitä elintapoja, mutta vaihtelevasti kärsinyt ylipainosta. Iän myötä paino pyrkii nousemaan entistä helpommin, vaikka eläköitymisen ja lisääntyneen vapaa-ajan ansiosta olen voinut aloittaa säännöllisemmän liikuntaharrastuksen. Painon pudottaminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi. Koen, että tarvitsen jonkinlaista tukea siinä, koska painoindeksi alkaa lähestyä vakavan ylipainon rajaa.

Keskustelin terveyskeskuslääkärini kanssa ongelmasta, jonka hän otti vakavasti ja kehotti minua hakeutumaan Helsingin kaupungin järjestämiin painonhallintaryhmiin. Osoittautui kuitenkin, ettei painonhallintaryhmiä enää järjestetä. En ole myöskään riittävän ylipainoinen, että pääsisin niin sanottuihin ENE-ryhmiin, joissa noudatetaan vähäenergistä dieettiä. Niihin kuuluu seuranta ja niihin tarvitaan lääkärin lähete.

Terveyskeskuslääkärini ei kuitenkaan pessyt käsiään asiasta vaan neuvoi minua kääntymään terveydenhoitajan puoleen. Hänen luonaan voisin käydä säännöllisissä punnituksissa ja keskustella painonhallintaan liittyvistä asioista. Varasinkin ajan terveydenhoitajalle, joka kuitenkin peruutti tapaamisajan sovitun päivän aamuna vedoten resurssipulaan, jonka todenperäisyyttä en suinkaan epäile. Hän yritti ratkaista ongelmani lyhyen puhelinkeskustelun aikana ja tivasi minulta paino-ongelmani syytä. Valitettavasti ylipainosta kärsivien on vaikea vastata tyhjentävästi tähän kysymykseen. Ylipainon syyt ovat moninaiset ja yksilölliset. Ylipainon laittaminen ainoastaan itsekurin puutteen piikkiin on yksioikoista ja loukkaavaa.

Sain kuulla myös, kuinka kaikki riippuu itsestä ja motivaatiosta. Ettenkö tätä tietäisi, kuten tiedän paljon muutakin aiheesta. Keskustelun jälkeen tunsin itseni lähinnä luuseriksi.

Vaikka jokaisella on varmaankin vaaka kotona, lienee tutkittu tosiasia, että ammattilaisen tai vertaisryhmän tuella on erittäin suuri merkitys onnistuneessa painonpudotuksessa.

Mistä tukea

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat