Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syrjäytyminen maksaa miljardeja – jos yhteiskunnassa on paljon pahoinvointia, kukaan meistä ei voi hyvin

Moni nuori kuntoutuja pystyy osa-aikatyöhön, ja heidän työnsaantimahdollisuuksiaan tulee lisätä huomattavasti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Erilaisten laskelmien mukaan ihmisten syrjäytyminen yhteiskunnasta maksaa Suomen valtiolle useita miljardeja euroja joka vuosi. Syrjäytyminen aiheuttaa monille ihmisille paljon kärsimystä ja pahoinvointia.

Suomalaisia jää työkyvyttömyyseläkkeelle erittäin paljon jo hyvin nuorena. Vuonna 2013 jäi 3 459 alle 35-vuotiasta nuorta työkyvyttömyyseläkkeelle, ja vuonna 2014 luku oli 3 478. Näiden nuorten keskimääräinen eläke oli vain hieman yli 700 euroa kuukaudessa. Näistä ihmisistä hyvin moni joutuu turvautumaan toimeentulotukeen koko loppuelämänsä ajan, vaikka kyseinen tuki on niin sanotusti viimesijainen tukimuoto.

Työterveyslaitoksen julkaisu vuodelta 2010 kertoo, että työpanoksen menetys alle 30-vuotiaalta ihmiseltä, joka jää siis siinä iässä työkyvyttömyyseläkkeelle eikä palaa enää työelämään, on 1,5 miljoonaa euroa. Pelkästään vuoden 2008 aikana 16–34-vuotiaiden menetetty työpanos oli noin 6,6 miljardia euroa, jos laskelmassa otetaan huomioon se, että nämä ihmiset olisivat töissä 65 ikävuoteen asti.

Pelkästään alle 35-vuotiaiden yhteiskunnasta syrjäytyneiden hoitomenot ovat vuodessa noin 2,5 miljardia euroa, siis joka ikinen vuosi, ja tämä summa tulee Suomen valtion maksettavaksi.

Jos lasketaan, että joka vuosi noin 3 500 alle 35-vuotiasta jää työkyvyttömyyseläkkeelle, pelkästään näiden ihmisten jokavuotinen menetetty työpanos on heidän elämänsä aikana noin 5,2 miljardia euroa, jos he eivät palaa enää takaisin työelämään.

Moni nuori kuntoutuja pystyy osa-aikatyöhön, ja heidän työnsaantimahdollisuuksiaan tulee lisätä huomattavasti.

Maamme hallituksen tulee myös pitää lupauksensa siitä, että osa-aikatyökykyisten aseman parantaminen on todella yksi hallituksen kärkihankkeista.

Pari vuotta sitten Ylen MOT-ohjelmassa oli asiaa osatyökykyisten asemasta. Ohjelmassa Kelan päällikkö kertoi, että hyvin moni nuori työkyvyttömyyseläkkeelle jäätyään joutuu elinikäiseen köyhyyteen.

Ajoissa aloitettu kuntoutus on laajojen tutkimusten mukaan kaikista paras keino auttaa niitä nuoria, jotka eivät eri syistä pysty pitämään itsestään huolta. Moni nuori kaipaa terapian ohella kuntoutusta myös tekemisen muodossa.

Kukaan ei voi hyvin sellaisessa yhteiskunnassa, jossa on paljon pahoinvointia. Jokaisella suomalaisella on oltava oikeus inhimilliseen ja arvokkaaseen elämään.

Jos nyt pystymme ehkäisemään syrjäytymistä, tulevaisuudessa veronmaksajien rahoja voidaan käyttää moneen muuhun hyvään tarkoitukseen.

Mika Lille

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat