Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilaajaosaaminen on sote-palveluissa keskeistä

Palveluiden käyttäjien näkökulmasta perusteltujen valintojen tekeminen edellyttää ajantasaista tietoa palveluista ja niiden laadusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

THL:n ylijohtaja Marina Erhola ja johtaja Markku Pekurinen kirjoittivat (HS Vieraskynä 22.4.) maan hallituksen linjauksiin viitaten, että laajamittainen yhtiöittäminen voi tehdä sosiaali- ja terveyspalveluista vaikeasti hallittavia. Lisäksi he totesivat, että aiempien kokemusten perusteella puutteet tilaajaosaamisessa ovat olleet ongelma.

On totta, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja tilaaminen on haastava ja ammattitaitoa vaativa tehtävä. Suomesta ja muualta saaduista kokemuksista on kuitenkin osattava ottaa oppia uutta järjestelmää luotaessa.

Kaavailtu maakuntiin nojaava ratkaisu on selvästi parempi kuin nykyinen maailman hajautunein palvelujärjestelmä, kuten Erhola ja Pekurinen totesivat. Sote-uudistuksessa on taattava monipuolinen palvelutuotanto, potilaan valinnanvapaus, uudet palveluinnovaatiot ja palvelutuotannon jatkuva kehittyminen alati muuttuvassa toimintaympäristössä.

Järjestäjän ja tuottajan selkeä erottaminen, mahdollisesti yhtiöittämistäkin hyödyntäen, voi tarjota tälle hyvän pohjan. Tämä on huomioitava myös pääkaupunkiseudulla mahdollisesti toteutettavassa erillisratkaisussa.

Tulevien maakuntien järjestämis- ja tilaamisvastuu sisältää muun muassa palvelukokonaisuuksien määrittelyn, palveluntuottajien ohjauksen ja valvonnan sekä tuotannon laadunvalvonnan.

Maakuntien muodostamien viiden yhteistyöalueen on myös oltava riittävän vahvoja huolehtimaan osaltaan kattavasta ja tarkoituksenmukaisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä alueellaan. Palveluiden käyttäjien näkökulmasta perusteltujen valintojen tekeminen edellyttää ajantasaista tietoa palveluista ja niiden laadusta. Valinnanvapauden käyttäminen edellyttää myös potilastiedon joustavaa siirtymistä eri tuottajien välillä.

Kun taataan vahva järjestämisosaaminen ja pidetään palveluiden käyttäjien näkökulma keskiössä, sote-uudistus voi saavuttaa sille asetetut tavoitteet.

Sami Heistaro

piiriylilääkäri

Hyks erityisvastuualue

Suomen lääkäriliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat