Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikkasopiminen luo uusia työpaikkoja

Jos työpaikkasopimiseen olisi aidot mahdollisuudet, yritykset pystyisivät paremmin vastaamaan kovaan kansainväliseen kilpailuun.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly esitti tärkeitä näkökulmia paikallisen sopimisen puolesta (HS Mielipide 1.5.). Lyly kannusti ottamaan mallia muista Pohjoismaista.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa on otettu nopeita askelia hajautettuun järjestelmään eli siihen, että yhä enemmän työehdoista sovitaan paikallisesti. Tämä käy hyvin ilmi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuoreesta selvityksestä.

Ruotsin mallia luonnehditaan kaksitasoiseksi palkkamalliksi, jossa palkoista sovitaan sekä liittotasolla että paikallisesti. Paikalliset neuvottelut ja yksilöllinen palkanmuodostus toimivat Ruotsissa hyvin.

Tanskassa palkkauksesta sovitaan pitkälti paikallisella tasolla, erityisesti teollisuudessa. Muistakin ehdoista sovitaan laajasti paikallisesti. Tanskan malli takaa TEM:n raportin mukaan kohtuullisen korkean työllisyyden (työttömyys vähän yli 6 prosenttia) ja korkean palkkatason. Lakot ovat harvinaisia.

Suomi on työpaikkasopimisen kehitysmaa. Se näkyy suurina työttömyyslukuina ja hitaana talouskasvuna. Siitä maksavat kovinta hintaa työttömät ja heidän perheensä.

Jos työpaikkasopimiseen olisi aidot mahdollisuudet, yritykset pystyisivät paremmin vastaamaan kovaan kansainväliseen kilpailuun. Se turvaisi työpaikkoja ja loisi uusia. Se avaisi Suomen talouden käänteelle uusia mahdollisuuksia. Se tekisi tilaa yrittäjyydelle.

Siksi on outoa, että SAK ja muut työmarkkinajärjestöt haluavat rajata työpaikkasopimisen ulkopuolelle palkat, erilaiset korvaukset ja työajat työaikapankkia lukuun ottamatta.

Vähintään yhtä outoa on, että samat järjestöt haluavat paikallisen sopimisen luottamusmieslukon taakse eli edellyttävät, että sopijana pitää olla luottamusmies, jos työehtosopimus sitä edellyttää. Tämä tarkoittaa, että paikallinen sopiminen onnistuu vain yrityksissä, joissa työntekijät ja työnantaja ovat järjestäytyneet. Jos näin käy, yhdenvertaiset oikeudet eivät toteudu. Pitää myös muistaa, että luottamusmies on ammattiliiton jäsenten edustaja, ei koko henkilöstön. Miksi koko henkilöstö ei voisi päättää paikallisesta sopimisesta?

Suomessa on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joissa ei ole luottamusmiestä ja jotka eivät kuulu työnantajaliittoihin. Myös niillä pitää olla yhdenvertainen sopimisen vapaus.

Työpaikkasopiminen on aitoa sopimista, ei sanelua. Se edellyttää luottamusta, joka on tutkitusti vahvinta pienissä yrityksissä. Miksi tälle luottamukselle ei haluta antaa mahdollisuutta?

Mikael Pentikäinen

toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat