Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurempi valinnaisuus ei ole pois keneltäkään

Lukion opiskelijoille tulisi antaa vapaus keskittyä itselleen merkityksellisiin aineisiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Syksyllä käynnistyy lukioiden tuntijakokokeilu, jossa opiskelijoille tarjotaan reaaliaineissa nykyistä suurempaa valinnanvapautta. Olen hämmästyneenä kuunnellut kokeiluun kohdistuvaa kritiikkiä. Itse olisin ilomielin ottanut opiskeluni alusta lähtien vastaan mahdollisuuden suunnitella omia opintojani ja karsia pois turhiksi arvioimiani kursseja.

Ainoa kritiikki, jota minulla on esittää kokeilua kohtaan, on se, ettei kokeilua valmisteltaessa ole ilmeisesti juuri kuunneltu opiskelijoita. Olen samaa mieltä kuin Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen, joka on tuonut esiin, että lukiolain mukaan opiskelijoita pitäisi kuulla asioissa, jotka koskevat opiskelijan asemaa.

Kun opetusministeri Krista Kiuru (sd) vuonna 2014 torppasi kaikki kolme opetusministeriön työryhmän esitystä lukion uudeksi tuntijaoksi, olin pettynyt. Kyseiset mallit olisivat kaikki vähentäneet pakollisten kurssien määrää, mutta eivät yhtä rajusti kuin nyt alkava kokeilu.

Työryhmässä oli laajasti opettajien, rehtoreiden, opinto-ohjaajien, kuntien ja opiskelijoiden edustajia, jotka kaikki yhdessä päätyivät siis esittämään laajempaa valinnaisuutta. Asiantuntemusta työryhmässä riitti. Siitä huolimatta se sivuutettiin poliittisessa päätöksenteossa täysin. Uusi tuntijakokokeilu ja sitä seuraavat toimet ovatkin hyvä tilaisuus korjata parin vuoden takaiset virheet. Suurempi valinnaisuus ei ole keneltäkään pois: jos opiskelija haluaa valita niitä kursseja, joita nyt luetaan pakollisina, hänellä on siihen täysi oikeus.

Ylioppilaslakin saaminen edellyttää kuitenkin usean sellaisenkin kurssin lukemista, joilla ei ole yleissivistyksen – lukion virallisen tavoitteen – kannalta kovin suurta merkitystä. Monet opiskelijat, myös minä, tietävät jo lukioon tullessaan, mitä he haluavat opiskella. Heille tulisi antaa vapaus keskittyä itselleen merkityksellisiin aineisiin.

Miika Reinikainen

abiturientti, Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat