Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen syöpä vei käteni – ja siitä alkoi lannistava taistelu suomalaista byrokratiaa vastaan

Menetin oikean käteni. Suomessa invalidi voi hakea autoverolain mukaan uuden auton hankinnasta veron palautusta tullilta. Hakemukseni kuitenkin hylättiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Syksyllä 2014 oikeaan kainalooni oli kasvanut nopeasti patti, joka diagnosoitiin harvinaiseksi syöväksi, hermoperäiseksi pehmytkudossarkoomaksi. Kasvain oli aggressiivinen, pahin mahdollinen ja pahimmassa mahdollisimmassa paikassa. Henkeni pelastamiseksi koko oikea käteni, mukaan lukien solis- ja lapaluu, amputoitiin ja minusta tuli 47-vuotiaana 60-prosenttinen invalidi ja työkyvytön. Kasvaimen löytymisen ja käden amputoinnin välinen aika oli viisi viikkoa.

Hoitoa saa vain Tampereella ja Helsingissä. Haluan kiittää Tampereen yliopistollisen sairaalan sarkoomatiimiä sekä muita minua hoitaneita terveydenhuollon ammattilaisia henkeni pelastamisesta.

Suomessa invalidi voi hakea autoverolain 51. pykälän mukaan uuden auton hankinnasta veron palautusta tullilta.

Minulla on vain vasen käsi jäljellä ja tarvitsen automaattivaihteisen auton, jossa kaikki hallintalaitteet ovat vasemmalla puolella. Tästä on myös lääkärinlausunto. Olen tällaisen auton hankkinut, oman ja muiden tiellä liikkujien turvallisuuden vuoksi. Vain vasemmalla kädellä ajaminen ei ole aivan helppoa.

Tullin vastaukset autoveron palautukseen eivät yllättäneet. Hakemukset hylättiin, koska en ole työssä, eikä veron palautusta tipu. Olen vammautunut siten, että se teki minusta työkyvyttömän. Poliisi sentään myönsi vammaisen pysäköintiluvan.

Suomen perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan muun ohella terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yleis- ja erityislain väliseen suhteeseen liittyy normaaliuden periaate, joka on eräs keskeinen lähtökohta palveluita järjestettäessä.

Perustuslain mukaan vammaiselle henkilölle tulee pyrkiä palveluiden ja tukitoimien kautta turvaamaan mahdollisuus päästä samaan asemaan muiden kanssa sekä toimia ikänsä, kehitystasonsa ja yksilöllisten kykyjensä mukaisesti yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. Mikäli yleislakien mukaiset palvelut ja tukitoimet eivät riitä tähän tavoitteeseen pääsemiseen, on turvauduttava erityislakeihin. Niiden tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä.

Meistä kuka tahansa voi sairastua vakavasti koska tahansa. Sairastumiseni ja invalidisoitumiseni ovat sattumaa, huonoa onnea, jolle lääketieteessä ei tiedetä altistavaa tekijää. Elämäntavoilla asiaan ei voi vaikuttaa.

Taistelu byrokratiaa vastaan on vaikeasti vammautuneen kannalta täysin kohtuutonta. Etukäteen tällaiseen on vaikea valmistautua, mutta elämänarvoilla on merkitystä tulevaisuuden kannalta. Minulle henkiset arvot ovat olleet aina tärkeitä. Positiivisuus, pitkäjänteisyys ja itsensä tunteminen ovat auttaneet kohtaamaan vaikeuksia. Toivotan kaikille samankaltaiseen tilanteeseen joutuneille voimia tulevaisuuteen.

Toni Lehtonen

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat