Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen ajan pitää riittää monipuoliseen toimintaan

Kukaan ei kiistä liikunnan hyötyjä, mutta uudet suositukset eivät heijasta ymmärrystä lapsen kokonaisvaltaisesta emotionaalisesta ja kognitiivisesta kehityksestä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tällä viikolla on kerrottu tulossa olevista alle 8-vuotiaita koskevista liikuntasuosituksista. Suositusten mukaan alle 8-vuotiaiden päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa. Suositukset heijastunevat esimerkiksi varhaiskasvatuksen suunnitelmiin.

Kukaan ei kiistä liikunnan hyötyjä, mutta uudet suositukset eivät kuitenkaan heijasta ymmärrystä lapsen kokonaisvaltaisesta emotionaalisesta ja kognitiivisesta kehityksestä, siihen vaadittavista ympäristöistä ja ihmisistä, sekä ajasta, jota lapsi tarvitsee monipuoliseen toimintaan. On yksisilmäistä ajatella, että vuorokausi on loppumaton luonnonvara, jota voi läänittää yhden näkökulman tarkoituksiin. Kolme tuntia on yli viidesosa valveajasta.

Lapsi kehittyy ja kasvaa vuorovaikutuksessa vanhempien ja muiden aikuisten kanssa sekä vertaissuhteissa. Tarkkaavaisuuden, ajattelun, kielen ja minän kehitys ankkuroituu arkisiin vuorovaikutustapahtumiin, yhdessä olemiseen, jaettuun tarkkaavaisuuteen aikuisen kanssa, leikkiin, keskusteluihin ja tarinoihin – myös istuen.

Vuorovaikutus voi olla lapsilähtöistä, jolloin aikuinen seuraa lapsen aloitteita ja mielenkiinnon kohteita. Se voi olla myös aikuislähtöistä, jossa aikuinen määrittää tekemisen suunnan.

Hyvässä vuorovaikutuksessa lapsi- ja aikuislähtöisyys vuorottelevat joustavasti. Siinä on paljon sanallista sekä sanatonta viestintää ja vastavuoroisuutta.

Päiväkotipäivän aikana vuorovaikutus painottuu ryhmässä toimimiseen ja vertaissuhteisiin. Kotona vanhemman kanssa vietetty aika tiivistyy muutamaan tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Suurimman osan ajasta vievät iltarutiinit. Päämäärätön oleilu ja iloisten vuorovaikutusaloitteiden viljely eivät useinkaan mahdu arki-iltaan. Silti niitä tarvitaan, jotta lapsi oppii nauttimaan vuorovaikutuksesta ja läheisyydestä.

Luontaisessa aktiivisuudessa on lasten välillä suuria eroja. Se on yksi pysyvimmistä temperamenttipiirteistä. Toisille lapsille liikkuminen ei tuota samanlaista mielihyvää kuin toisille, ja liikunnasta tulee helposti aikuislähtöistä.

Suositukset eivät myöskään huomioi lasten luontaisen unentarpeen vaihtelua ja sen muuttumista kehityksen myötä. Unen pituus määrittää valvetuntien määrän ja sen osuuden, jonka uusi liikuntasuositus ottaa valveajasta. Toisin kuin liikunnassa, unen tarpeen määrittely on yksilöllisempää. Yleisten suositusten sijaan yksilöllistä unentarvetta voidaan määrittää lapsen päiväaikaisen väsymyksen kautta.

Jos vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksen edistämisellä olisi yhtä vankka poliittinen ohjaus kuin liikunnalla, se voisi kansanterveydellisesti olla vähintäänkin yhtä tuottoisaa, ellei jopa tuottoisampaa.

Anu-Katriina Pesonen

kehitys- ja kliinisen psykologian professori (ma)

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat