Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravitsemushoitoa tulisi hyödyntää enemmän

Elintapamuutosten ohjaukseen tulisi ehdottomasti ohjata nykyistä suurempi siivu valtion ja kuntien budjetista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lihavuuden hoidon puutteellisuus on ollut viime päivinä esillä Helsingin Sanomissa.

Nimimerkki Mistä tukea kertoi (HS Mielipide 1.5.) kokemuksistaan julkisen sektorin riittämättömistä painonpudotuksen palveluista. Terveyden edistämisen dosentti Pilvikki Absetz kirjoitti (HS Mielipide 3.5.), että terveydenhuollosta puuttuu elintapamuutoksessa auttavat ja ohjaavat palvelut.

Näiden palvelujen toteuttamiseksi on kyllä ammattitaitoisia osaajia. Ravitsemustieteen asiantuntijoilla on laaja tietämys niin lihavuuden ehkäisystä kuin painonpudotuksestakin. Optimaalinen ravitsemus ja liikunta ovat avaintekijöitä painonhallinnassa. Moni elintapamuutosta haluava tarvitsee tukea juuri näissä asioissa.

Julkisessa perusterveydenhuollossa työskentelee nykyisin noin 50 ravitsemusterapeuttia. Tämä tarkoittaa yhtä ravitsemusterapeuttia yli 100 000:aa asukasta kohden. Suomalaisista aikuisista yli puolet on ylipainoisia ja tarvitsisi siten ohjausta painonhallinnassa. Julkisella sektorilla työskentelevien ravitsemusterapeuttien määrä ei vastaa lähellekään avun tarpeessa olevien määrää, joten hoitoa saavat lähinnä kriittisimmät tapaukset.

Elintapamuutosten ohjaukseen tulisi ehdottomasti ohjata nykyistä suurempi siivu valtion ja kuntien budjetista. Ravitsemus- ja liikuntahoidon mahdollisuudet ovat pitkälti hyödyntämättä, vaikka ennaltaehkäisevä hoito on lähes poikkeuksetta kaikkein vaikuttavinta ja kustannuksiltaan tehokkainta.

Lukuisat krooniset sairaudet, kuten tyypin 2 diabetes ja kohonnut verenpaine, voitaisiin ehkäistä ravitsemus- ja liikuntaohjauksen avulla. Lihavuus ja siihen liittyvät sairaudet aiheuttavat yhteiskunnalle vuositasolla noin 330 miljoonan euron kokonaiskustannukset.

Terveydenhuollon painopiste on keskittynyt aivan liikaa sairaanhoitoon. Sote-uudistus mahdollistaisi terveydenhuollon kääntämisen sairauksia ehkäiseväksi, mutta tähän vaaditaan ennaltaehkäisevien terveydenhoidon palvelujen takaamista.

Anni Karttunen

ravitsemustieteen opiskelija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat