Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvät suhteet eivät takaa turvallisuutta

Historia osoittaa, että pienten puolueettomien maiden yli kävellään heti, kun se on suurvaltojen etujen mukaista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nato-selvityksen jälkeisessä keskustelussa on usein tuotu esiin ajatus, että hyvät suhteet takaisivat parhaiten Suomen turvallisuuden. Tästä seuraisi, että säilyttääksemme hyvät suhteen naapureihin (lue Venäjä) meidän ei pidä liittoutua sotilaallisesti.

Suhteet ovat kuitenkin hyviä vain niin kauan kuin ne ovat hyviä. Kysymys kuuluukin, miten selviämme, jos suhteet huononevat. Suhteiden laatu ei ole vain Suomesta kiinni. Näkemys, että selviämme konfliktien ulkopuolella, jos vain esitämme kilttiä naapurin poikaa, on epärealistinen ja suorastaan lapsellinen. Jos lähialueemme maat ajautuvat keskenään konfliktiin, meidät vedetään auttamattomasti mukaan tilanteeseen. Todennäköisesti seuraisi aluevaatimuksia ja haltuunottoja.

Historia osoittaa, että pienten puolueettomien maiden yli kävellään heti, kun se on suurvaltojen etujen mukaista. Ajatellaan vaikkapa Baltian maita, Puolaa ja Belgiaa toisen maailmansodan jaloissa. Maat ovat muuten kaikki liittyneet Natoon heti, kun se on ollut mahdollista. Venäjä laskee Suomen jo nyt lännen leiriin. Konfliktin syttyessä se toimisi tämän mukaisesti ja kohdistaisi Suomeen kaikki ne toimet, joita se katsoisi tilanteen vaativan.

Natoon liittymistä vastustavat korostavat myös mielellään ”Suomen omaa uskottavaa puolustusta”. Se on kaunis mielikuva mutta vailla realismia. Venäjän sotilaallista voimaa emme pystyisi vastustamaan kuin muutaman lyhyen hetken. Ammattisotilaidemme suuri enemmistö kannattaa Natoon liittymistä. Sen pitäisi kertoa meille jotain.

Nato-maat ovat muuten säilyneet konfliktien ulkopuolella.

Markku Poutanen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat