Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulutus ei ole ollut Suomen talouskasvun tulppa

Taloutemme aneemisuus johtuu siitä, että emme ole kyenneet korvaamaan vuoden 2008 jälkeen menetettyä vientiä. Myös tuotannolliset yksityiset investoinnit ovat jääneet vähäisiksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anu Kantola kiinnitti kolumnissaan (HS 3.5.) huomiota tärkeään talouskasvuun vaikuttavaan asiaan, psykologiaan. Tulevaisuus on aina epävarma, ja pessimistisessä ilmapiirissä niin kuluttajat kuin yrityksetkin päätyvät helposti lykkäämään rahankäyttöään, mikä heikentää kysyntää ja lyhyen ajan kasvua.

Kantola on kuitenkin väärässä väittäessään, että Suomen talouskasvun heikkouden syy on ongelmilla ”märehtimisen” ruokkima kuluttajien liiallinen säästäväisyys.

Yksityinen kulutus oli viime vuonna runsaat viisi prosenttia suurempi kuin ennen vuonna 2008 alkanutta kriisiä. Kokonaistuotanto kuitenkin jäi runsaat viisi prosenttia, vienti 12 prosenttia ja yksityiset investoinnit yli viidenneksen vuoden 2008 tasosta. Kulutus ei ole jarruttanut tuotantoa vaan on tukenut sitä.

Yksityisen kulutuksen osuus kansantuotteesta oli Suomessa viime vuonna 55 prosenttia, kun se oli meitä paljon paremmin pärjänneessä Ruotsissa 45 prosenttia. Ostovoimakorjattu yksityinen kulutus asukasta kohden oli Suomessa 6–7 prosenttia suurempi kuin Ruotsissa tai EU-maissa keskimäärin.

Kun otetaan huomioon, että asukasta kohden laskettu kansantulo on Ruotsissa lähes 20 prosenttia suurempi kuin Suomessa, Suomen kulutusta ei voi todellakaan pitää talouden suorituskykyyn nähden pienenä.

Taloutemme aneemisuus johtuu siitä, että emme ole kyenneet korvaamaan vuoden 2008 jälkeen menetettyä vientiä. Myös tuotannolliset yksityiset investoinnit ovat jääneet vähäisiksi.

Heikentynyt tulonmuodostus on alkanut heijastua myös kotitalouksien kulutukseen, vaikka monet kotitaloudet ovatkin lisänneet velkaantumistaan.

Paremman vientimenestyksen ja investointien kasvun välttämätön – vaikkakaan ei riittävä – ehto on parempi kustannuskilpailukyky. Vastuulliset viranomaiset ja monet muutkin ovat toistuvasti muistuttaneet tästä tosiasiasta, ehkäpä pessimismiä lisänneeseen märehtimiseen asti.

Viesti on mennyt valitettavan hitaasti perille, eikä perusongelmaa ole saatu korjattua. Toimettomuutta on ruokkinut sopeutustoimien vastustajien uskottelu, ettei mitään kilpailukykyongelmaa ole ja että työllisyydestä voidaan huolehtia yksinkertaisesti jatkamalla vuonna 2008 aloitettua Euroopan unionin suhteellisesti suurinta finanssipoliittista elvytystä.

Vesa Vihriälä

toimitusjohtaja

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat