Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sallitun verosuunnittelun ja veronkierron rajan määrää laki

Evan raportissa esitetyn väitteen, että verotuksen pelisäännöt ovat täysin kunnossa, voi kyseenalaistaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän valtuuskunta (Eva) julkaisi raportin Viisi myyttiä verokeitaista, joka sisältää pureksittua asiatietoa verokeitaista, verosuunnittelusta ja verojen välttelystä. Raportti sisältää myös näkökulmia verosuunnittelun moraaliin. Tältä osin on syytä tuoda keskusteluun muutama vaihtoehtoinen näkökulma.

Raportissa todetaan, että veronkierto ei ole aina moraalisesti kyseenalaista. Esimerkkinä esitetään tilanne, jossa veronkiertosäännöksen soveltaminen tulee verovelvolliselle yllätyksenä.

Todellisuutta kuvannee kuitenkin paremmin tilanne, jossa verovelvollinen on tietoisesti valinnut verotuksellisesti edullisen rakenteen luottaen siihen, että siihen ei voida puuttua veronkiertosäännöksellä. Verosuunnittelussa punnitaan eri vaihtoehdoista saatavaa verohyötyä ja siihen liittyviä riskejä vastaavaan tapaan kuin muissa liiketoimintaa koskevissa päätöksissä.

Verosuunnittelu ei raportin mukaan ole moraalitonta, ja yrityksillä on osakkeenomistajiaan kohtaan velvollisuuskin harjoittaa verosuunnittelua. Näistä väitteistä voidaan olla toistakin mieltä.

Jos yritys on tehnyt verosuunnittelurakenteen, jonka hyöty on siirretty osakkeenomistajalle esimerkiksi osinkona ennen rakenteen toteamista veronkierroksi, velvollisuus on täytetty hyödyn saanutta omistajaa kohtaan. Jos rakenne kuitenkin myöhemmin katsotaan veronkierroksi ja laskun maksaa toinen osakkeenomistaja, tämä saattaisi nähdä asian hieman toisessa valossa.

Jos onnistuneesta kiinteistösijoituksesta saadun tulon verottamisen voi välttää kanavoimalla omistuksen ulkomaille, edustaa se yhdelle lain rajoissa tapahtuvaa viekasta verosuunnittelua, kun taas toinen voi pitää sitä moraalittomana toimintana.

Moraalitonta tai ei, sallitun verosuunnittelun ja veronkierron raja määritellään verolainsäädännössä. Kyse on siis pelin säännöistä.

Jari Sarasvuo totesi hiljattain, että huippu-urheilu on bisnestä kovempaa kilpailua. Huippu-urheilussa toiset luottavat kaurapuuroon, toisille tavoite pyhittää keinot. Sama koskee verosuunnittelua.

Molemmissa pelin sääntöjä on muutettava aika ajoin, jotta peli pysyisi riittävän reiluna sekä pelaajien että yleisön näkökulmasta.

Britanniassa pääministeri David Cameronin hallitus on muuttanut verotuksen pelisääntöjä radikaalisti periaatteella ”verojen tulisi olla matalia, mutta ne on myös maksettava”. Sitä seuratessa voi kyseenalaista myös raportissa esitetyn väitteen, jonka mukaan Suomessa verotuksen pelisäännöt ovat täysin kunnossa.

Tomi Viitala

vero-oikeuden apulaisprofessori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat