Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä ”yhteinen Nato-päätös” tarkoittaa?

Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittiset päätökset vaikuttavat kuitenkin perinpohjaisesti toisen valtion tilanteeseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ulkoministeriön Nato-selvityksessä todetaan, että Suomella ja Ruotsilla on painavat syyt tehdä samat ulko- ja turvallisuuspoliittiset perusvalinnat. Selvitys loppuu toteamukseen, että ”suotuisinta olisi, jos Suomi ja Ruotsi tekisivät kyseisen päätöksen koordinoidusti yhdessä”.

Mitä ”yhteinen koordinoitu päätös” voisi käytännössä tarkoittaa? Se ei ainakaan voi merkitä sitä, että Suomen tulisi passiivisesti seurata Ruotsin turvallisuuspoliittisia päätöksiä. Sekä tasavallan presidentti, ulkoministeri että muutkin hallituksen edustajat ovat jo ehtineet painottaa Suomen olevan itsenäinen toimija, joka tekee omat valintansa.

Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittiset päätökset vaikuttavat kuitenkin perinpohjaisesti toisen valtion tilanteeseen. Jatkuvana uhkakuvana on, että toinen maa lähtee tavoittelemaan Nato-jäsenyyttä, näin myös pakottaen toisen maan samaan prosessiin. Historiallisista syistä tämä uhka koetaan isompana Suomessa kuin Ruotsissa.

Nato-selvityksen vanavedessä tarvitaan siis luovaa keskustelua siitä, miten yhteistä linjaa Ruotsin kanssa voidaan turvata siten, ettei kummankaan maan rooli itsenäisenä toimijana ole uhattuna. Miten voimme turvata, että asiasta tehdään aidosti yhteinen päätös?

Puolustusliitto takaisi yhteisen Nato-linjauksen, mutta se on pidemmän prosessin takana. Lyhyellä aikavälillä olisi ehkä mahdollista tavoitella (valtio-)sopimusta Ruotsin kanssa siitä, että tärkeimmät ulko- ja turvallisuuspoliittiset päätökset tehdään yhdessä.

Vaatimattomampi mutta realistisempi tavoite voisi olla pää- tai ulkoministereiden yhteinen julistus koordinoidusta linjasta. Siitä voisi syntyä käytäntö, jonka mukaan molempien maiden tuleviin hallitusohjelmiin kirjattaisiin selkeästi turvallisuuspoliittista linjauksista sovittavan yhdessä.

Käytännössä tähtäimessä pitäisi olla sopimus siitä, että Nato-jäsenyyttä haettaisiin vasta sellaisessa tilanteessa, kun molempien maiden hallitukset ja eduskunnat ovat tämän puolesta.

Myös mahdollinen kansanäänestys voidaan järjestää yhteisesti – esimerkiksi niin, että Natoon liittymiseen tarvittaisiin puoltava enemmistö molemmissa maissa.

Ennalta sovittua yhteistä Nato-linjaa Ruotsin kanssa puoltaa etenkin se, että molempien maiden Nato-keskustelua vaivaa toisen maan mielipidemittauksien ja johtavien poliitikkojen kannanottojen käyttäminen pelotteena.

Sopimus yhteisestä linjasta poistaisi tämän epävarmuuden ja mahdollistaisi asiallisemman ja demokraattisen keskustelun alueemme turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Se voisi myös kohentaa yleistä tuntemusta naapurimaan historiallisista kokemuksista ja erityisistä haasteista.

Johan Strang

dosentti

Pohjoismaiden tutkimuksen keskus, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat