Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhevapaiden käytön pitäisi olla joustavampaa

Lainsäädännön tulisi tunnistaa erilaiset perheet ja niiden erilaiset elämäntilanteet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi erottuu muista Pohjoismaista erityisesti synnytysikäisten naisten alhaisella työllisyysasteella. Syinä ovat naisten pitkät hoitovapaat sekä perhevapaiden käytön painottuminen äideille. Vaikutukset näkyvät paitsi naisten työurissa myös heidän ansioissaan ja aikanaan myös heidän eläkkeissään.

OECD suosittelikin hiljattain maaraportissaan Suomea tekemään uudistuksia, joilla parannettaisiin äitien mahdollisuuksia osallistua työmarkkinoille.

Työelämä on suuressa muutoksessa. Yleistymässä ovat osa-aikatyö, epäsäännöllinen työ ja itsensä työllistäminen, jotka kaikki edellyttävät joustavuutta niin työltä kuin perheeltäkin. Toisaalta myös perhemuodot ovat yhä kirjavampia, ja eläkkeelle jäädessään suuret ikäluokat ovat ottaneet paljon vastuuta lastenlastensa hoidosta.

Muutos haastaa kehittämään rakenteellisia uudistuksia myös työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi. Viime vaalikaudella tehtiin hyviä avauksia joustavana hoitovapaan ja isäkiintiön pidennyksen muodossa, mutta työ on kesken.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen hiljaisuus on tässä valossa hyvin yllättävää. Ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella käsissämme on hallitusohjelma, jossa perhevapaita tai työn ja perheen yhteensovittamista ei käsitellä laisinkaan.

Ainoana uutena avauksena hallitus on ehdottanut, että perhevapaakustannuksia tasattaisiin äidin työnantajalle maksettavalla 2 500 euron kertakorvauksella.

Pyrkimys on sinänsä hyvä, mutta keino riittämätön. Malli ei edistä perhevapaiden tasaisempaa jakautumista, se voi yli- tai alikompensoida todellisia kustannuksia, eikä kukaan vielä tiedä, mistä tälle 100 miljoonan euron kustannukselle löytyisi maksaja.

Parempi ratkaisu olisikin lähteä perheiden tarpeista ja antaa niille enemmän vapautta tehdä omat valintansa.

Vapaiden käyttöön tarvitaan nykyistä joustavampia mahdollisuuksia, joilla voidaan vastata myös työnantajien odotuksiin kustannusten tasaamisesta. Lainsäädännön tulisi tunnistaa erilaiset perheet ja niiden erilaiset elämäntilanteet sekä kohdella kaikkia tasapuolisesti.

Palkansaajajärjestöt Akava ja SAK julkistivat vastikään omat ehdotuksensa perhevapaiden uudistamisesta. Akava haluaisi korottaa päivärahojen korvausastetta, ja SAK uudistaisi koko järjestelmän tavalla, joka kannustaisi vapaiden jakamiseen, mahdollistaisi niiden joustavamman käytön ja parantaisi työnteon kannustimia. Naisjärjestöjen kattojärjestö Nytkis tervehti tätä avausta ilolla ja vaati, että hallitus ottaisi perhevapaajärjestelmän kokonaisuudistuksen agendalleen.

Hallituksen tavoitteena on nostaa Suomen työllisyysaste nykyisestä noin 68 prosentista 72 prosenttiin. Keinovalikoimassa on muun muassa kustannuskilpailukyvyn parantamista ja työttömien aktivointia, mutta perhepoliittinen ulottuvuus on jäänyt puuttumaan. Järjestöjen avaukset kannattaisikin ottaa vakavasti. Ne tukisivat työllisyyden kasvua ja auttaisivat luomaan nykyaikaisemman perhevapaajärjestelmän.

Tarja Filatov

kansanedustaja (sd), työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, Hämeenlinna

Tuula Haatainen

kansanedustaja (sd), sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat