Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen työntekijä ei ole muita parempi, vain hänen palkkansa on – ja siksi valitsin ruotsalaisen tuotteen

Suomalaisen tuotteen valinta vain kotimaisuuden tukemiseksi on pitkällä aikavälillä karhunpalvelus isänmaalle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen kynsiharja maksaa 2,59 euroa ja vastaava ulkomainen tuote 1,29 euroa. Odotin ulkomaisen kynsiharjan olevan valmistettu jossain kehitysmaassa, mutta se olikin tehty Ruotsissa. Laadultaan harjat vaikuttivat samanlaisilta, suomalaisessa ehkä muotoilu ja Sini-tuotemerkki lisäsivät hintaa, mutta vastaavasti ruotsalainen vaikutti kestävämmältä. En häpeä tunnustaa päätyneeni ruotsalaiseen.

Pieni vertailu osoittaa, että käytännössä lähes kaikissa päivittäistavarakaupan tuotteissa on tarjolla suomalaista halvempi ulkomainen verrokki. Tilanne on ollut samanlainen jo vuosia ja pahenee vain entisestään. On helppo leikkiä isänmaallista, kun hinta on pari euroa, mutta monissa tuotteissa tämä pitää kertoa satasilla, jopa tuhansilla. Suomalaiset kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan ylihintaa avainlipusta, ulkomaalaiset vielä vähemmän.

Olen työskennellyt lyhyitä jaksoja Saksassa, Kiinassa ja Virossa ja tiedän, ettei suomalainen työntekijä ole muita parempi. Suurta Suomessa ovat vain palkat – sille harvalle joukolle, jolle palkkaa täällä vielä maksetaan. Suunnan kääntämiseksi aivan kaikkien pitäisi tinkiä jo saavutetuista eduista.

Suomalaisen tuotteen valinta vain kotimaisuuden tukemiseksi on pitkällä aikavälillä karhunpalvelus isänmaalle. Niin sanotulla suomalaisella laadulla, mielikuvilla ja brändeillä voi yrittää myydä ylihintaan rajattua määrää tuotteita rajatulle joukolle. Kaikki suomalaiset yhdessäkään eivät voi silti kulutuksellaan kääntää Suomea nousuun, jos emme voi perustella suomalaisten tuotteiden ylivertaisuutta ulkomaalaisille muulla kuin mielikuvilla.

Toni Teerimäki

kauppatieteiden maisteri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat