Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pinnallinen sivistyskäsitys näkyy lukion kehittämisessä

Riittävätkö peruskoulun opinnot tosiaankin yhteiskunnalliseksi sivistykseksi tulevaisuuden päätöksentekijöille?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on tehnyt koulutusleikkauksia ja sitä on julkisuudessa luonnehdittu sivistysvihamieliseksi. Pinnallisesta sivistyskäsityksestä saa erikoisella tavalla osansa myös suomalainen lukio. Tehokkuus-, kilpailukyky- ja hyötyajattelusta käsin sivistys kaventuu helposti joko tulevaisuuden työelämässä tarvittavaksi osaamiseksi tai yksilön valintoihin perustuvaksi. Näin on käynyt valinnaisuutta korostavan lukion tuntijakokokeilun osalta.

Tiina Kinnusen ja Janne Virkkusen (HS Mielipide 4.5.) huoli yleissivistyksen rapautumisesta ja vaarallisesta historian poliittisen väärinkäytön voimistumisesta on aiheellinen. Lukion 1.8. voimaan tulevassa uudessa opetussuunnitelmassa ja tuntijaossa kaikille yhteisten historian kurssien määrä vähenee. Kulttuurihistorian ymmärrys ei kuulu enää yleissivistykseen. Tämä on kuitenkin vasta alkua. Uudessa tuntijakokokeilussa lukion päättötodistuksen voi saada kokonaan ilman historian ja yhteiskuntaopin opintoja. Historiattoman ihmisen luominen alkaa ja asenteet yksipuolistuvat.

Onko olemassa sivistyksen minimitasoa? Riittävätkö peruskoulun opinnot tosiaankin tulevaisuuden päätöksentekijöiden historiataidoiksi ja yhteiskunnalliseksi sivistykseksi?

Albert Einsteinin mukaan sivistyneen ihmiskunnan kohtalo riippuu moraalin tasosta, ei tuotantokyvystä. Sivistys on yritystä ymmärtää kokonaisuutta. Kyse on sekä menneisyydestä, nykyisyydestä että tulevaisuudesta. Tarvitaan kiinnostusta nähdä asioita eri näkökulmista. Lukio ja ylipäätään koulu on elämää, ei elinkeinoelämää, varten.

Jarno Paalasmaa

historian opettaja ja tietokirjailija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat