Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielten kokeisiin tarvitaan myös suullinen osuus

Kielioppisääntöjen täydellinen hallitseminen ei takaa kykyä käyttää vierasta kieltä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Miksi suullisten kokeiden pitäminen on kieltenopettajille vapaaehtoista? Peruskoulussa ollessani vain osa opettajista otti kielen suullisen oppimisen osa-alueen huomioon. Nyt lukiossa tämä vähäkin on karissut. Minua opettaneista yhdeksästä kieltenopettajasta vain kaksi on huomioinut arvioinnissa suullisen osuuden. Yhdelläkään pakollisella kurssilla ei testata minkään tasoista suullista kielitaitoa. Myöskään ylioppilaskirjoituksissa sen paremmin kuin kurssikokeissa ei ole suullista osuutta.

Lähipiirissäni on opiskelijoita, jotka vetelevät kielten kursseista kymppejä. Silti heidän kommunikointinsa vieraalla kielellä voi olla yksinkertaisista ja kömpelöä. Myös ääntäminen voi olla huonoa. Nykyinen järjestelmä mahdollistaa sen, että oppilas voi opetella kielioppisäännöt ja sanaston pikkutarkasti ulkoa ja saada hyvän arvosanan, joka kuitenkaan ei vastaa heidän kykyään käyttää kieltä.

Meillä tulee olla hyvät valmiudet kommunikoida vierasta kieltä puhuvien kanssa ja näin myös hyötyä oppimastamme kielitaidosta. On tärkeää muistaa, että kommunikointiin kuuluu sanattoman lisäksi myös sanallinen viestintä, ja monissa ammateissa, joissa kielitaitoa tarvitaan, nimenomaan suullinen osuus eli kielen puhuminen painottuu.

Siitä, että osaa kirjoittaa täydellisen ja kieliopillisesti virheettömän aineen, ei ole mitään hyötyä tilanteessa, jossa vierasta kieltä tulisi käyttää oikeasti ja kommunikoida tarkoituksenmukaisella tavalla.

Opetussuunnitelman mukaan taitotasolla B1.1 (kymmenestä taitotasosta viidenneksi paras eli keskiverto) olevan opiskelijan tulisi osata ”kertoa tutuista asioista yksityiskohtaisesti, selviytyä tavallisista arkitilanteista ja epävirallisista keskusteluista, viestiä itselleen tärkeistä asioista vaativammissakin tilanteissa, pitää yllä ymmärrettävää puhetta, ääntää ymmärrettävästi, käyttää melko laajaa jokapäiväistä sanastoa ja joitakin yleisiä fraaseja sekä käyttää useita erilaisia rakenteita”.

Miten tälle taitotasolle saati ylemmille on mahdollista päästä, jos suullista kielitaitoa ei pidetä opetuksessa tai arvioinnissa minkään arvoisena? Vastaus: ei mitenkään. Seuraavan opetussuunnitelman työstämisessä tämä asia tulisi ehdottomasti ottaa huomioon!

Pihla Sorjonen

opiskelija, Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat