Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saamenpuvun väärinkäyttö koetaan loukkaavana – Kiasmaa tämä ei näytä liikuttavan

Kiasman uuden kokoelmanäyttelyn videoteoksessa saamenpukujäljitelmät lienevät mukana vain eksotiikan vuoksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nykytaiteen museo Kiasmassa on avautunut uusi kokoelmanäyttely (HS Kulttuuri 30.4.). Esillä on muun muassa Jenni Hiltusen videoteos Grind. Teoksessa tanssijat hytkyvät feikkisaamenpuvuissa dancehall-kulttuurin tyyliin. Saamelaisina taiteilijoina näemme teoksen ongelmallisena, sillä emme ole löytäneet feikkipuvun käytölle muuta tulokulmaa kuin kulttuurisen omimisen.

Saamenpuku, gákti, on saamelaisille yksi tärkeimmistä identiteetin tunnusmerkeistä. Se sitoo kantajansa osaksi saamelaista yhteisöä. Symbolisesti puku kantaa sisällään vuosisataisen sorron ja halveksunnan jäljet. Suomalaiselle valtakulttuurille pukumme on kuitenkin usein vain värikäs koriste ja myynninedistämiskeino.

Valitettavasti Hiltusen teos näyttää jatkavan tällä samalla linjalla. Vaikutelmaksi jää, että saamenpukujäljitelmät ovat mukana teoksessa vain eksotiikan vuoksi. Täten teos ei eroa mitenkään suomalaisen matkailubisneksen tavasta käyttää hyväkseen saamelaista kulttuuriperintöä.

Laajemmin tätä hyväksikäyttöä kutsutaan kulttuuriseksi appropriaatioksi eli kulttuuriseksi omimiseksi tai varastamiseksi. Kyseessä on yleensä valtakulttuurien tapa omia vähemmistökulttuurien elementtejä itselleen, irrottaa ne asiayhteyksistään ja liittää osaksi omaa kulttuuriaan, esimerkiksi kaupallisten tuotteiden muodossa.

Yksittäinen taiteilija voi olla tietämätön tai laiska ottamaan selvää ”kulttuurilainojensa” taustoista, mutta Kiasman ostolautakunnalta voi jo edellyttää jonkinlaista ymmärrystä teosten kulttuurisista merkityksistä. Hiltusen teos on kuulemma herättänyt keskustelua ostolautakunnan sisällä, mutta silti se on hankittu Kiasman kokoelmiin.

Ostamalla teoksen Kiasma on osana Kansallisgalleriaa mielestämme symbolisesti siunannut alkuperäiskansojen kulttuurisen hyväksikäytön. Viime vuosina Suomen valtio on lähinnä heikentänyt saamelaisten asemaa esimerkiksi jättämällä ILO 169 -sopimuksen ratifioimatta. Kulttuurinen varastaminen on loogista jatkoa tälle.

Saamelaiset itse kokevat pukunsa väärinkäytön loukkaavana. Kiasmaa tämä ei näytä liikuttavan.

Sinne vain katsomaan, mikä on Suomen alkuperäiskansan asema vuonna 2016.

Marja Helander

kuvataiteilija, Helsinki

Outi Pieski

kuvataiteilija, Utsjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat